21 iunie 2024, 4:05

A murit inventatorul tehnologiei pentru MP3, ZIP și PDF, Abraham Lempel

Matematicianul și informaticianul Abraham Lempel a murit la vârsta de 86 de ani în Israel, a anunţat cotidianul israelian Yedioth Ahronot, preluat de cnews.ru.

Potrivit informaţiilor publicației, una dintre realizările remarcabile ale profesorului Lempel a fost dezvoltarea algoritmilor de compresie a datelor, care au stat ulterior la baza multor formate de fișiere moderne, inclusiv MP3, ZIP și PDF.

Lempel s-a născut în 1936 la Lvov, ulterior a emigrat în Israel, unde a studiat la Technion – Institutul de Tehnologie din Israel, una dintre cele mai vechi universități din țară, situată în orașul Haifa.

A primit o diplomă de licență acolo în 1963, o diplomă de master în 1965, un doctorat în inginerie în 1967 și titlul de profesor în 1977.

În anii 1990 și 2000, a fost de mult timp șef al laboratorului companiei HP din Israel.

Printre contribuțiile sale științifice cele mai semnificative se numără lucrările în colaborare cu matematicianul israelian, Jacob Ziv, scrise în perioada 1977-1978 privind algoritmii de comprimare a datelor fără pierderi.

Metoda de transformare a datelor descrisă de aceștia a fost numită după ei prin metoda Lempel-Ziv, iar familia de algoritmi a fost desemnată LZ (LZ77, LZ78, LZW etc.).

Yedioth Ahronoth subliniază că elaborările lui Lempel și Ziv au stat la baza unui număr de formate ulterioare de compresie a datelor care sunt utilizate şi astăzi, inclusiv TIFF, PNG, ZIP, GIF și au jucat un rol deosebit de important în crearea formatelor PDF și MP3. Multe tehnologii moderne de compresie a datelor utilizate în modulele de memorie ale dispozitivelor electronice sunt, de asemenea, dezvoltate pe baza acestui algoritm, subliniază publicația.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol