26 mai 2022, 11:13

A murit nr. 18723 Auschwitz. A fost singura evreică din Braşov care s-a întors din lagărul morţii

A murit, la 7 iulie, NR.18723. Asa era identificată Rachel Năstase, printre ultimii dintre supraviețuitorii din Europa de Est ai lagărului de la Auschwitz rămași în viață. 

A fost singura evreică din Braşov care s-a întors din lagărul morţii. Avea 14 ani când a ajuns la Auschwitz. Şi-a pierdut părinții şi două dintre surori în camerele de gazare, scrie newsbv.ro.

„Au murit pe capete. Seara vorbeai cu cineva, dimineaţa era mort. Mirosul ăla de carne arsă…Şefa blocului ne-a spus: acolo ard părinţii şi fraţii voştri”, povestea ea. Evreii condamnați să piară în lagărele naziste nu mai erau fiinţe umane, ci simple numere.

Tatuate pe braţ, acestea au rămas, peste decenii, dovada calvarului îndurat, dar şi un simbol al mândriei de nu se fi lăsat înfrânţi. Și pentru Rachel salvarea a venit când se aştepta mai puţin. Cu familia ucisă și sufletul zdrobit de suferință, adolescenta a ieșit din lagăr.

„În 26 spre 27, noaptea, a venit un ostaş rus. Ştia româneşte şi a întrebat dacă ştie cineva româneşte. Şi eu am spus: da! Mai răbdaţi! Mâine vine Crucea Roşie şi vă scoate dintre morţi. Asta a fost eliberarea…”, își amintea Rachel Năstase.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol