4 martie 2024, 23:42

A murit Pele. Cele mai frumoase goluri (și câteva driblinguri imposibile)

Pelé, regele brazilian al fotbalului care a câștigat un record de trei Cupe Mondiale și a devenit una dintre cele mai impunătoare figuri sportive ale secolului trecut, a murit joi la vârsta de 82 de ani.

El urma un tratament pentru cancerul de colon din 2021. Fusese spitalizat  în ultima lună din cauza mai multor afecțiuni.

Agentul său, Joe Fraga, a confirmat decesul.

Considerat pe scară largă drept unul dintre cei mai mari jucători de fotbal, Pelé a petrecut aproape două decenii încântând fanii și uimind adversarii ca cel mai prolific marcator al jocului cu clubul brazilian Santos și cu echipa națională a Braziliei.

Grația, atletismul și mișcările sale hipnotizante au fascinat jucătorii și fanii. A orchestrat un stil rapid și fluid care a revoluționat acest sport – un stil asemănător cu cel al dansului brazilian samba, care a personificat eleganța țării sale pe teren.

Începuturile

A dus Brazilia pe culmile fotbalului și a devenit un ambasador global al sportului său într-o călătorie care a început pe străzile din statul Sao Paulo, unde lovea cu piciorul o șosetă umplută cu ziare sau cârpe.

În conversația despre cei mai mari jucători de fotbal, doar regretatul Diego Maradona, Lionel Messi și Cristiano Ronaldo sunt menționați alături de Pelé.

Diferite surse, numărând diferite seturi de meciuri, enumeră numărul total de goluri ale lui Pelé undeva între 650 (meciuri de campionat) și 1.281 (toate meciurile seniorilor, unele împotriva unor competiții de nivel scăzut).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol