5 martie 2024, 9:00

A murit Prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a murit vineri, anunță agenția de presă Reuters. Prințul avea 99 de ani și fusese externat din spital de curând. El fusese spitalizat patru săptămâni din cauza unei infecții și pentru a suferi o procedură cardiacă, potrivit Reuters.

Anunțul a fost făcut vineri la prânz, de Palatul Buckingham. Prințul consort a încetat din viață la Castelul Windsor.

Philip a fost cel mai în vârstă prinţ consort din istoria Marii Britanii şi cel mai în vârstă partener de viaţă al unui monarh în funcţie. Regina îl numea „stânca ei”.

În vârstă de 99 de ani, Prinţul Philip al Marii Britanii a fost spitalizat în clinica King Edward VII din Londra în seara zilei de 16 februarie. Decizia a fost luată ca măsură de precauţie, din cauza unei afecţiuni care nu era asociată cu maladia COVID-19, a anunţat a doua zi Palatul Buckingham, într-un comunicat.

Internarea Ducelui de Edinburgh reprezintă o măsură de precauţie, la sfaturile medicului Alteţei Sale Regale, după o perioadă în care nu s-a simţit bine. Ne aşteptăm ca ducele de Edinburgh să rămână în spital timp de câteva zile, pentru a fi monitorizat şi pentru a se odihni”, se arăta în document.

Sâmbătă, 20 februarie, Prințul Philip a fost vizitat de fiul său, Prințul Charles. Vizita a durat aproximativ 30 de minute, iar la final presa l-a surprins pe moștenitorul tronului Marii Britanii cu lacrimi în ochi. Unitatea spitalicească preciza pe site-ul său că vizitele sunt permise doar în condiții excepționale, din cauza pandemiei de coronavirus. Prințul Philip a fost transferat apoi la un centru de cardiologie, unde a fost supus unei proceduri specifice.

Prințul a fost externat 4 săptămâni după aceea, pe 16 martie.

Regina Elisabeta a II-a şi-a continuat îndatoririle oficiale. Ea i-a conferit asistentului său superior, Tony Johnstone-Burt, într-o ceremonie la Palatul Windsor, titlul de Cavaler comandor al Ordinului Regal Victorian.

Regina și Prințul consort au fost vaccinați în luna ianuarie împotriva coronavirusului, la Castelul Windsor, unde se aflau de la începutul pandemiei.

Prinţul Philip, care a fost văzut rareori în public după ce a renunţat la angajamentele sale oficiale în august 2017, a fost spitalizat şi la sfârşitul anului 2019. Mai fusese internat de câteva ori în ultimul deceniu, inclusiv din cauza unei infecţii renale şi pentru o intervenţie chirurgicală de înlocuire a articulaţiei şoldului.

Philippos al Greciei şi Danemarcei s-a născut în Corfu, la 10 iunie 1921. A fost unicul fiu dintre cei cinci copii ai Prinţului Andrei al Greciei – fratele mai mic al Împăratului Constantin – şi ai Prinţesei Alice de Battenberg.

Tatăl lui a fost prinţul Andrew al Greciei şi Danemarcei (1882-1944), unul dintre fiii regelui George I al Greciei. Mama lui a fost prinţesa Alice (1885-1969), fiica cea mare a lui Louis Alexander Mountbatten, marchiz de Milford Haven, şi a prinţesei Victoria de Hesse, o nepoată a reginei Victoria.

Atunci când prinţul Philip un copil, unchiul lui, regele Greciei, a fost obligat să abdice, iar tatăl lui a fost expulzat din ţară, după Războiul greco-turc. Alături de părinţii şi cele patru surori ale lui, Philip a fugit din Grecia la bordul unui vas al armatei britanice.

Familia s-a stabilit la Paris, iar Prinţul Philip, după studii în Marea Britanie şi Germania, a devenit cadet al Marinei britanice şi şi-a făcut serviciul militar pe nave în Oceanul Indian şi Mediterana.

În iulie 1939 a fost prezentat oficial Prinţesei Elisabeta, iar la 20 noiembrie 1947, s-au căsătorit, cu cinci înainte ca ea să devină Regină. Era bărbatul pe care Elisabeta visa încă de la vârsta de 13 ani să îl aibă alături pentru tot restul vieții.

Philip era alegerea ideală, iar ziua căsătoriei lor a fost una triumfală.

Philip renunţase la titluri şi era cunoscut după numele de familie al bunicilor materni, Mountbatten.

După căsătorie a devenit Duce de Edinburgh, iar în 1957, Prinţ al Marii Britanii.

Philip şi Elisabeta au împreună 4 copii, 8 nepoţi şi 8 strănepoţi.

Philip a fost iubit și admirat pentru felul în care își îndeplinea îndatoririle, dar și pentru lejeritatea cu care se comporta în public. Era celebru pentru felul în care ducea la un alt nivel umorul englezesc.

În luna februarie, Regina Elisabeta a II-a a celebrat împlinirea a 69 de ani de la ascensiunea pe tronul Marii Britanii.

UPDATE

Reacția Custodelui Coroanei României, Majestatea Sa, Margareta

Majestatea Sa, Custodele Coroanei și ASR Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la cele veșnice a Alteței Sale Regale Principele Philip, Ducele de Edinburg, se arată într-un comunicat postat în pagina romaniaregala.ro.

Consortul Suveranei britanice a încetat din viață în această dimineață la Castelul Windsor.

Principele Philip și Regele Mihai, născuți în același an, au fost veri și au păstrat o prietenie de o viață întreagă. Ducele de Edinburg a botezat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și i-a purtat de grijă în școală, la liceu și la facultate. Principele Philip, alături Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viața Familiei Regale române.

După dispariția Regelui Mihai, pentru Majestatea Sa Margareta Ducele de Edinburg a fost o figură părintească.

Toate generațiile din Familiile Regale română și britanică au fost apropiate, dar pentru generația de astăzi, Regina Elisabeta a II-a și Principele Philip rămân drept modele spirituale, surse fundamentale de inspirație”, se mai arată în comunicat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol