6 mai 2024, 11:57

A murit scriitorul Dinu Săraru

Scriitorul Dinu Săraru, unul dintre cei mai mari dramaturgi, eseişti, publicişti, romancieri şi scriitori români, a murit sâmbătă după-amiază la Spitalul Universitar de Urgență din București. Avea 92 de ani. Anunțul a fost făcut de familia acestuia, care a difuzat și un comunicat de presă, pe care îl redăm mai jos.

”Cu profundă durere, familia Săraru anunță trecerea la cele veșnice a scriitorului  Dinu Săraru, titan al culturii românești, artist al cuvântului scris, care lasă în urmă o moștenire de neegalat în literatură, teatru și gazetărie. Dispariția sa simbolizează sfârșitul unei ere, lăsând unui gol imens în inimile noastre, dar și în cultura națională.

Născut la 30 ianuarie 1932, în Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea, Dinu Săraru a fost  un om de o generozitate și căldură rar întâlnite și un scriitor și publicist de excepție, încurajând permanent tinerii colegi de breaslă, oferind fără rezerve sprijinul și sfaturile sale. Talentul său scriitoricesc unic, ancorat în lumea reală, dragostea profundă față de universul autentic al satului românesc au inspirat generații întregi de scriitori, jurnaliști și cititori.

Constructor vizionar de instituții teatrale și manager dedicat artiștilor, Dinu Săraru și -a pus amprenta asupra a destinului artistic al mai multor generații de artiști.

Contribuțiile sale remarcabile în domeniul cultural au fost recunoscute și onorate cu numeroase distincții, printre care Medalia și Ordinul „Meritul Cultural”, titlul de Cavaler al Ordinului Național „Steaua României” și Premiul Național al Ministerului Culturii.

Prin operele sale, scriitorul Dinu Săraru a adus în prim-plan valorile românești, lumea satului, îmbogățind patrimoniul național, omagiind țăranul român și înălțând spiritul uman.

În aceste momente de profundă tristețe, ne exprimăm recunoștința pentru gândurile și mesajele de condoleanțe primite de la toți cei care l-au cunoscut și l-au prețuit pe Dinu Săraru.

În aceste clipe de reculegere și durere pentru familia noastră, vă rugăm să respectăm amintirea unui om excepțional, care și-a dedicat viața culturii naționale și oamenilor”.

Luni noaptea, în cadrul emisiunii ”Serviciul de noapte”, de la Radio România Actualități, va fi redifuzat “in memoriam Dinu Sararu” ultimul interviu acordat postului de radio public.

Dinu Săraru a fost invitatul postului public de radio într-o ediție specială de Ziua Unirii Principatelor Române. Scriitorul a acceptat o discuție despre patriotism și sensul culturii în evoluția unei națiuni, despre epoci apuse, incertitudinile prezentului și speranțele viitorului, despre cum s-au schimbat România și românii în ultimul secol, cu jurnalista Maria Țoghină.

Înregistrarea și transcrierea emisiunii le puteți găsi aici.

Arhiva de istorie orală a Radiodifuziunii păstrează o serie de interviuri cu scriitorul şi dramaturgul Dinu Săraru. Sunt mărturii de istorie personală şi generală, cu o mare valoare documentară. Una dintre acestea se referă la perioada în care era tânăr reporter la Radiodifuziune.

În 2022 a primit marele premiu al Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală „Niște țărani”.

Dinu Săraru își dorea foarte mult să apuce să scrie „Cronica Sărarilor”, o cronică de familie cu povești uluitoare, fascinante și care oricând ar putea fi subiecte pentru scenarii de film. Își dădea seama că efortul pentru un astfel de proiect este imens, însă nu a vrut să renunțe. Era convins că mai are timp de o carte, că timpul ar mai avea răbdare cu el, relatează revista QMagazine. De ani buni trăia „în întuneric”, nu mai vedea decât umbre. Îl deranja enorm această ruptură de mediul său. Spiritul îi era însă intact, memoria – fabuloasă, mintea – de o luciditate extraordinară. Toate acestea l-au ajutat să „vadă” simțind realitatea din jurul său. Era conectat la viața politică și culturală. Nimic nu scăpa atenției sale, adaugă sursa citată.

În anul 2021, când împlinea 89 de ani, scriitorul a acordat acestei reviste un interviu considerat ”testamentar”, care poate fi citit aici.

În imagine, Dinu Săraru, în timpul ultimului său interviu acordat jurnalistei Maria Țoghină, de la Radio România Actualități


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol