20 aprilie 2024, 16:23

A renunțat la oportunitățile din Amsterdam pentru o carieră în București. INTERVIU Româncă întoarsă în țară, despre viața în Olanda, lumea modei și „tezaurul” național

Tinerii din întreaga lume sunt fascinați de Amsterdam. Dacă mulți dintre ei aleg doar să viziteze capitala oficială a Olandei, unii aleg să studieze și să muncească în orașul recunoscut pentru diversitate și distracție. Alexandra Mihaela Antofi este unul dintre tinerii care au studiat la o universitate olandeză și au început o carieră în Țara Lalelor.

Când devenea din ce în ce mai apreciată pentru performanțele ei profesionale, fiind nominalizată ca „inovatorul” unui mare grup internațional de turism, Alexandra a luat o decizie surprinzătoare: s-a mutat înapoi în România.

Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Alexandra a vorbit despre viața în Amsterdam, lumea modei și bogățiile României.

Alexandra Antofi

Alexandra Mihaela Antofi

Cine e

Alexandra speră că o să fie recunoscută pentru proiectele în care s-a implicat. „Cine sunt eu? E o întrebare la care încerc să găsesc un răspuns în fiecare zi, și mereu răspund cu – un om creativ. Am studiat moda, pot zice mai degrabă că am încercat să o studiez, deoarece am făcut doar o jumătate de an, iar după am început să lucrez în marketing și social media. Ce aș vrea să se știe despre mine? Hm, prefer să las munca și proiectele mele să vorbească despre mine, pentru că prin ele se poate observa evoluția mea și totodată și personalitatea mea. Fie ele filme, poze pentru campaniile influencerilor, fie prin, aș vrea să îi zic arta mea, dar nu am ajuns încă la acel nivel, deoarece sunt doar o amatoare momentan.”, explică Alexandra.

Ce a căutat în Olanda

Încercând să învețe cât mai mult despre designul vestimentar, Alexandra a plecat la studii în Olanda. „În Olanda am plecat să studiez designul vestimentar. De la 14 ani am fost ucenic într-un atelier de croitorie, îmi aduc aminte și acum că în fiecare zi după ore abia așteptam să ajung acolo și să stau printre materiale și ațe. Când a venit timpul alegerii unei cariere, am mizat pe design, și am ajuns dintr-o dorință arzătoare în Olanda la AMFI (Amsterdam Fashion Institute) și setea de libertate – voiam să îmi iau viața în propriile mâini.”, povestește tânăra.

Alexandra Mihaela Antofi

„Tot ce îmi doresc în București, și nu numai, este restaurarea clădirilor vechi”

După ce a trăit în Amsterdam, Alexandra știe ce ar vrea să vadă în București. „Am locuit în Amsterdam pentru 2 ani. Sinceră să fiu, tot ce îmi doresc în București, și nu numai, este restaurarea clădirilor vechi! În Amsterdam era o plăcere să mergi pe străzi și să vezi detaliile fiecărei clădiri aproape intacte, iar după automat să te transpui în era din care făceau parte. Și de ce nu, piste de biciclete, uneori îmi lipsește mica mea Monarch, bicicleta mea.”, spune Alexandra.

Cea mai mare bibliotecă din Amsterdam a deschis o secțiune cu cărți în română

Alexandra crede că în Olanda s-a consolidat o comunitate puternică a românilor. „Greutatea unui lucru depinde de perspectiva pe care o ai asupra acelui lucru, nu aș vrea să vorbesc din perspectiva mea proprie pentru toți. Cunosc oameni care nu s-au putut adapta, și alții care sunt gata să renunțe la cetățenia română pentru cea olandeză. Nu aș putea da un răspuns universal valabil, însă aș putea zice că dacă ești singur într-un oraș nou e greu. Pentru mine cel puțin primele 3 – 4 luni au fost o corvoadă! Venind din țară unde aveam prieteni la tot pasul, în Amsterdam unde nu știam pe nimeni a fost dificil și challenging! Însă, pe parcursul acelor 2 ani am reușit să leg mai multe ”familii” cu oamenii de acolo. În Olanda avem o comunitatea foarte strânsă a românilor! Chiar de curând am văzut că OBA (cea mai mare bibliotecă din Amsterdam) a deschis o secțiune cu cărți în română! Totul se datorează unei doamne foarte implicate în societate – Cătălina Negru! Ea coordonează Fundația Români pentru Români Olanda.”, prezintă tânăra situația.

Despre Liga Studenților Români din Străinătate

Alexandra este unul dintre cei mai implicați voluntari ai Ligii Studenților Români din Străinătate. „Ca toate lucrurile care se dovedesc a fi de succes în viața mea, din curiozitate. Eram în perioada când mă gândeam dacă voi continua drumul alături de AMFI sau nu. M-a atras departamentul de design – doream  o împlinire pe acea parte și așa m-am alăturat filialei din Olanda, undeva prin martie 2018. Momentan, pentru că am revenit în țară, fac parte din echipa de la central. Aici mă ocup tot de design și comunicare. Lucrez intens momentan la rebranduirea LSRS, vrem să îi dăm un suflu mai ștrengăresc și mai actual pentru a putea atinge cât mai mulți studenți. Pe lângă asta, avem și câteva evenimente în palmares pe care fie am început să le promovăm – Conferința Future Skills & Future of Work, care va avea loc pe 10 septembrie, la Pentagon Events, dar și altele cărora le punem fundația – GALA LSRS 2020. În momentul de față, fac cam tot ce aș vrea să fac în LSRS, însă un singur lucru vreau să îl ating – să duc cât mai departe vorba despre tot ceea ce facem noi, deoarece nu cred că ne-am atins potențialul încă.”, explică Alexandra.

„Am ales să plec la studii în Olanda pentru că nu vedeam o industrie a modei în România”

Alexandra crede că tinerilor români le lipsesc punțile de legătură între ei și industriile în care vor vrea să muncească. Dacă ar putea, ar vrea să creeze o legătură între studenți și nișa lumii artistice din țară. „Aici, voi vorbi tot dintr-o perspectivă personală, care poate fi și generalizată mai apoi. Studenților români din străinătate și nu numai, le lipsesc punțile de legătură între ei și industriile în care vor să activeze sau de care sunt interesați. Eu una, am ales să plec la studii în Olanda pentru că nu vedeam o industrie a modei în țară. E adevărat, locuiam în Galați înainte, un oraș nu foarte dezvoltat, însă nici media nu vorbea, despre designeri sau despre ce cuprinde cu adevărat această industrie. De când m-am reîntors în țară și locuiesc în București, am reușit să văd că există cu adevărat o industrie frumoasă a modei în țară, însă este încă la un nivel de nișă pe care nu toți o pot accesa. Cred că ce aș face, și sper că voi reuși, este să creez o legătură între studenți (fie ei din străinătate sau din țară) și această nișă a lumii artistice din țară. Potențialul este imens, aici vorbim de designeri români foarte apreciați în State și nu numai, dar în țară trec precum vântul – nimeni nu a auzit de ei, sau dacă a auzit despre ei, nu îi consideră designeri autohtoni.”, spune tânăra.

De ce a renunțat la oportunitățile din Olanda

Deși devenea din ce în ce mai apreciată în Olanda, Alexandra a decis să se întoarcă în România. „Cred că mă lovesc de această întrebare măcar de câteva ori pe săptămână! Este adevărat că în Olanda aveam anumite beneficii, mai ales pentru că fusesem nominalizată ca ”inovatorul” grupului Tourism Group International, care deținea Ripley s Believe It or Not! Amsterdam, unde lucram ca Marketing Assistant și Social Media Coordinator, însă în perioada respectivă s-a trezit în mine gândul că dacă am reușit să ajung la acel nivel în doi ani într-o țară străină, ce m-ar opri în propia mea țară? Și așa am plecat din Amsterdam și am ajuns în București unde lucrez tot în Marketing și Social Media pentru o multinațională. Vedem ce ne rezervă viitorul acum. ”, explică Alexandra.

Avem potențial de dezvoltare și talent”

Alexandra crede că România are potențial de dezvoltare și talent. „Deși am avut o perioadă în care aveam dubii la felul în care ar trebui să prezint țara oameniilor, am decis să mă axez pe partea bună a lucrurilor. Mereu am zis și o voi zice, că avem potențial de dezvoltare și talent. Dacă ar fi să fac o paralelă cu ce am zis mai sus, avem niște oameni superbi care și-au construit branduri în afara țării și ne poartă numele cu mândrie. Șoseta3, spre exemplu. Nu aș fi auzit despre acest brand, dacă nu l-aș fi întâlnit pe Bogdan la un eveniment de networking în Olanda. În mod realist, aș vrea să leg toți acești oameni și să îi aduc în mainstream. Fiind prea mult axați pe nișa lor, designerii aspiranți și iubitorii de modă nu își găsesc modelul sau inspirația și foarte mulți renunță la visul lor. ”, spune tânăra.

„Suntem o țară bogată cultural și vizual”

Când are posibilitatea, Alexandra le prezintă străinilor imaginea unei Românii bogate cultural și vizual. „Prietenilor mei mereu le-am lansat invitația de a veni și a vizita munții, deoarece cu ei mă voi mândri mereu, dar i-am și impulsionat să facă cunoștință cu lumea artei românești. La facultate, când am avut proiecte de concept am folosit foarte mult literatura românească, și mulți au descoperit astfel ”tezaurul” românesc. Mi-ar plăcea să știe că suntem o țară bogată cultural și vizual, doar că avem nevoie de un mic ajutor pentru a ieși la suprafață.”, explică Alexandra.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol