6 decembrie 2023, 6:05

A șasea persoană vindecată de HIV. De ce este unic cazul ”pacientului din Geneva”

Până acum se știa că doar cinci persoane s-au vindecat de infecția cu HIV în întreaga lume, toate în urma unui transplant de măduvă osoasă. Un al șaselea caz a fost prezentat joi la conferința anuală a Societății Internaționale a SIDA (IAS), organizată la Brisbane, Australia.

“Pacientul din Geneva”, așa cum a fost numit după orașul elvețian în care a fost tratat, a înregistrat remisie completă a bolii după ce a primit un transplant de măduvă osoasă în 2018 ca tratament pentru o formă agresivă de leucemie.

Bărbatul, diagnosticat cu infecție HIV încă din 1990, a încetat să ia tratament ARV în noiembrie 2021, la recomandarea medicilor, scrie 360medical.ro.

Ulterior, la 20 de luni după ce bărbatul a încetat să mai ia tratament antiretroviral (ARV), medicii de la Spitalul Universitar din Geneva nu au mai detectat deloc virusul HIV în organismul pacientului.

Datele prezentate de un grup de medici din Elveția și Franța, într-un comunicat de presă citat de swissinfo.ch.

Cele cinci cazuri anterioare au fost semnalate la Berlin, Londra, Düsseldorf, New York și “Orașul Speranței” din California.

CAZ UNIC

Totuși, pacientul din Geneva se deosebește de cele cinci cazuri anterioare de remisie a infecției cu HIV.

În cele cinci cazuri de până acum, pacienții au primit transplant de măduvă osoasă de la donatori care aveau o mutație genetică rară a genei CCR5, numită CCR5 delta 32, care conferă celulelor umane rezistență naturală la HIV.

Însă pacientul de la Geneva este un caz unic, deoarece a primit transplant de la un donator care nu avea mutația CCR5 delta 32.

Cu toate acestea, virusul a rămas nedetectabil timp de 20 de luni după încetarea tratamentului ARV, au precizat medicii.

Aceștia au menționat că nu pot exclude complet o revenire a virusului la pacient, însă consideră în acest moment că este vorba de o remisie pe termen lung a HIV. Pacientul va continua să fie monitorizat atent în următoarele luni.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol