20 aprilie 2024, 5:38

A treia persoană din lume vindecată de HIV

O femeie din Statele Unite a devenit cea de-a treia persoană din lume care s-a vindecat de HIV.

Spre deosebire de primele persoane, femeia a fost tratată cu o metodă medicală nouă – transplantul unor celule stem prelevate din cordonul ombilical al unui donator.

Ceilalţi doi pacienţi – doi bărbaţi, Timothy Ray Brown şi Adam Castillejo – s-au vindecat de HIV cu ajutorul unui transplant de măduvă osoasă şi al unui transplant de celule stem adulte.

Tratament

Femeia a fost diagnosticată cu leucemie şi cu HIV şi a primit sânge prelevat din cordon ombilical pentru a o ajuta să lupte împotriva cancerului, precizează The New York Times.

Sângele a provenit de la un donator parţial compatibil, iar pacienta a primit sânge şi de la o rudă a sa, pentru ca organismul ei să aibă „o apărare imunitară temporară” în timpul transplantului, scrie cotidianul american.

Metodă nouă

În timp ce ambii bărbaţi, care au fost primii doi pacienţi din lume vindecaţi de HIV, au suportat transplanturi de măduvă osoasă pentru a învinge virusul, cazul acestei femei marchează utilizarea unei noi metode de luptă împotriva HIV.

Tratamentul nu poate fi aplicat pe scară largă

Femeia care a fost vindecată cu ajutorul celulelor stem prelevate dintr-un cordon ombilical a părăsit spitalul după 17 zile şi nu a dezvoltat o reacţie a grefei contra gazdei, o afecţiune de care au suferit atât Brown, cât şi Castillejo în urma transplanturilor de măduvă osoasă, scrie Agerpres.

Povestea unui miracol medical

Potrivit CNN, pacienta a primit acel transplant în 2017 şi a încetat să mai ia medicamente împotriva HIV trei ani mai târziu. La 14 luni după ce a oprit terapia antiretrovirală, femeia „nu mai prezintă urme detectabile de virus”, a precizat CNN.

Medicul Steven Deeks, specialist în SIDA la Universitatea California din San Francisco, a declarat pentru The New York Times că acest caz al pacientei vindecate de HIV este foarte important datorită specificului demografic. „Faptul că ea este de rasă mixtă şi faptul că este femeie sunt aspecte cu adevărat importante din punct de vedere ştiinţific şi cu adevărat importante prin prisma impactului asupra comunităţii”, a spus medicul american.

În pofida succesului obţinut în cazul acestei femei, oamenii de ştiinţă avertizează că tratamentul folosit pentru a trata infecţia sa cu HIV nu reprezintă o metodă ce poate fi aplicată pe scară largă.

Statistici și vieți

Conform datelor UNAIDS, peste 36 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu HIV. Cazurile noi de îmbolnăvire s-au redus de la 2,7 milioane în 2000, la 1,5 milioane în 2020, iar decesele determinate de SIDA de la 1,4 milioane, la 680 mii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol