28 martie 2024, 19:01

Istoricul Dinu C. Giurescu la aniversarea a 91 de ani: Trebuie să ne redobândim demnitatea.

Academicianul și istoricul Dinu C. Giurescu a oferit un interviu în exclusivitate pentru Ediția de dimineață cu ocazia aniversării vârstei de 91 de ani. Am aflat că marele istoric continuă să urmărească cu mare interes viața politică și culturală din România, așa că am discutat despre cele mai dezbătute subiecte ale anului 2018.

Avem o clasă politică care nu se interesează de țară

Cum vi se pare că arată România de astăzi?

Dinu C. Giurescu: Încerc să privesc lucrurile dintr-o oarecare perspectivă și mi se pare că treptat ne destrămăm ca stat și conștiință națională, mai ales în ultimii zece-doisprezece ani. Avem o clasă politică care nu se interesează de țară. Vedeți dezbaterile de la televizor și vă dați seama că pe ei îi interesează un vot în plus. Uitați-vă la clasa politică de dinaintea celui de al Doilea Război Mondial. Acea clasă făcea politică și pentru țară, clasa politică actuală face politică pentru buzunarul propriu.

Ce mai înseamnă elitele politice în ziua de astăzi și cum sunt ele diferite de elitele politice anterioare, interbelice și antebelice?

Elitele de astăzi sunt improvizate, montate în cel mai bun caz pe o campanie de mass media. Elitele de atunci se construiau mult mai greu. În primul rând, averile se construiau după mai multe generatii, nu apăreau spontan. În al doilea rând, elitele erau constituite din oameni cultivați. Nu vreau să spun că elitele din prezent nu sunt cultivate, dar erau altfel, treceau prin liceu și apoi prin universități sau alte școli, lucru care îți dădea un alt echilibru. Cred că era o lume mai bine așezată, fiindcă îți permitea să gândești și să poți trăi, azi nu mai ai timp să gândești.

sursa: evz.ro

Credeți că poziția noastră geografică ne-a influențat și ne influențează istoria?

Aici e un fel de intersecție a drumurilor marilor Puteri, vorba cronicarului, „ne aflăm în calea tuturor relelor”. Aici ne-a lăsat Dumnezeu și aici rămânem, dar putem fructifica mai bine poziția noastră geografică. Vă dau un exemplu: regale Mihai a știu în momentul potrivit să facă ceea ce trebuie. Acțiunea de la 23 august 1944 nu o judecăm după criterii etice, ci după interesul național. El a avut curajul să facă această acțiune, lucru care ne-a schimbat oarecum soarta, ne-a adus Transilvania înapoi, luată prin Dictatul de la Viena.

Am intrat în anul Centenarului Marii Uniri. Cum credeți că va trebui să ne găsească Centenarul?

În primul rând trebuie restaurat învățământul. Trebuie să ne redobândim demnitatea. Cadrele didactice trebuie să aibă această obligație. Ele trebuie să repete aceste adevăruri legate de interesul național și demnitatea noastră tinerilor, elevilor și studenților. Avem destule exemple în istoria noastră care ne fac să privim drept, cu demnitate. Avem o comisie a Centenarului, dar nu știm ce face. Ministerul a tăiat istoria din conștiința generațiilor tinere. Gândiți-va că în ultima vreme tinerii nu mai știu nimic de personalitățile istorice, sau de istoria noastră.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE