20 mai 2024, 0:23

Accesul pe aeroportul din Frankfurt a fost blocat parțial de protestul unor fermieri germani

Sute de fermierii germani, care se opun eliminării facilităţilor fiscale pentru motorina folosită în agricultură, au organizat sâmbătă un protest în care au perturbat cu tractoarele lor accesul pe aeroportul din Frankfurt, cel mai mare din Germania şi unul din cele mai mari din Europa, a anunţat poliţia locală, citată de DPA.

„Traficul este perturbat în jurul aeroportului. Persoanele care vor să ajungă la aeroport sunt rugate să utilizeze mijloacele de transport în comun”, a precizat poliţia din Frankfurt într-un mesaj pe reţeaua socială X (ex-Twitter).

Pe aceiaşi reţea socială, mai mulţi utilizatori au postat mesaje video cu „concerte de claxoane” ale fermierilor care protestau în jurul aeroportului din Frankfurt.

Poliţia nu a precizat câte tractoare au blocat parţial accesul pe aeroportul din Frankfurt însă potrivit tabloidului Bild ar fi vorba de aproximativ o mie de tractoare.

Pe pagina sa de Internet, operatorul aeroportului din Frankfurt îi sfătuieşte pe pasageri să îşi ia o rezervă mai mare de timp pentru a ajunge la aeroport. Zborurile de pe aeroportul din Frankfurt nu sunt perturbate.

Renumită pentru calitatea dialogului social, Germania a cunoscut în ultimele luni o multiplicare a grevelor, în contextul degradării puterii de cumpărare din cauza inflaţiei.

La mobilizarea de amploare a fermierilor se adaugă alte proteste, care fragilizează coaliţia guvernamentală condusă de cancelarul social-democrat Olaf Scholz. Mai multe aeroporturi din Germania au fost paralizate joi de o grevă a personalului de securitate, care a dorit să facă presiuni în cadrul negocierilor colective la nivel de ramură.

În paralel, sindicatul piloţilor de la Discover, o filială a grupului aerian german Lufthansa, a făcut apel pentru o nouă grevă de 48 de ore, începând de duminică. Piloţii cer în special introducerea unei grile salariale şi reglementări cu privire la zboruri şi timpii de odihnă.

Aceasta după ce, săptămâna trecută, Germania a fost lovită de o grevă de mai multe zile a mecanicilor de locomotivă de la operatorul feroviar de stat Deutsche Bahn.

Foto: Mike Seeboth/dpa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol