4 mai 2024, 22:56

Acest septembrie 2023 care a răvășit lumea

În septembrie 2023 au avut loc furtuni în aproape fiecare zi, parcă avertizând că fenomenele generate de schimbările climatice se vor înteți. Parcă pentru a convinge scepticii că trăim consecințele schimbărilor climatice pe propria piele.

Am trecut de mijlocul lunii septembrie și deja zone întregi ale lumii și populații întregi se confruntă cu impactul a numeroase inundații și furtuni catastrofale, care, conform studiilor realizate, sunt accelerate de schimbările climatice.

Un studiu NASA de la finalul anului 2018, „Frecvența crescută a convecției extreme profunde tropicale: Observații AIRS și predicții ale modelelor climatice” susține ideea că încălzirea globală cauzează creșterea numărului de furtuni extreme, cel puțin în oceanele tropicale ale Pământului.

O echipă condusă de Dr. Prof. Hartmut Aumann, Jet Propulsion Laboratory California Institute of Technology Pasadena, CA, USA, specialist în proiectul AIRS, a analizat 15 ani de date AIRS, căutând corelații între temperatura medie a suprafeței mării și formarea furtunilor extreme, scrie CNN.

Proiectul AIRS (Atmospheric Infrared Sounder) este un instrument spațial dezvoltat și operat de NASA (Administrația Națională Aeronautică și Spațială a SUA) care este utilizat pentru a efectua măsurători precise ale temperaturii și umidității atmosferice, precum și pentru a analiza concentrațiile atmosferice ale unor gaze importante pentru climă, cum ar fi dioxidul de carbon și metanul.

Instrumentul AIRS este montat pe sateliții din seria Earth Observing System (EOS) și utilizează tehnologia spectroscopiei infraroșii pentru a obține date detaliate despre compoziția și proprietățile atmosferei Pământului. Aceste date sunt esențiale pentru monitorizarea schimbărilor climatice, înțelegerea modelelor meteorologice și pentru cercetarea științifică în domeniul atmosferei terestre.

Proiectul AIRS a fost lansat în 2002 ca parte a misiunii satelitului Aqua și a continuat să furnizeze date valoroase pentru comunitatea științifică și pentru monitorizarea mediului înconjurător de pe orbita Pământului.

Conform studiului, furtunile extreme sunt definite ca pe cele care produc cel puțin 3 milimetri de ploaie într-o oră pe o suprafață specifică. Concluzia lor a fost că aceste furtuni se formează atunci când temperatura medie a suprafeței mării (Sea Surface Temperature) depășește 28 degrade Celsius.

De asemenea, echipa a observat că, pentru fiecare crestere de 1 grad Celsius a SST, numărul furtunilor extreme crește cu aproximativ 21%.

Pe baza proiecțiilor actuale ale modelelor climatice, cercetătorii au estimatcă furtunile extreme ar putea crește cu 60% până în anul 2100.

Una dintre cele mai mortale furtuni din istoria Africii a lovit estul Libiei, lăsând în urmă mii de morți și o societate pe care o așteaptă un efort extraordinar pentru a reconstrui.

Furtuna devine cea mai mortala din Africa din 1900 încoace, conform statisticilor din baza de date internațională privind dezastrele EM-DAT.

Furtuna Daniel este, de asemenea, cea mai mortala furtună la nivel global din 2013 până în prezent, când Super Typhoon Haiyan a ucis 7.354 de oameni în Filipine.

Daniel deja a provocat decese și devastare în Europa în timp ce s-a deplasat prin Grecia, Turcia și Bulgaria.

„Chiar dacă încă nu s-a efectuat o atribuire formală a rolului schimbărilor climatice în intensificarea furtunii Daniel, putem spune în siguranță că temperatura suprafeței mării Mediteranei a fost considerabil peste medie pe tot parcursul verii”, a declarat Dr. Karsten Haustein, unspecialist în climă la Universitatea Leipzig, pentru ziarul britanic The Guardian.

Furtunile extrag mai multă energie din mările mai calde, în timp ce o atmosferă mai fierbinte reține mai multi vapori de apă care poate cădea ca ploaie, ducând la precipitatii extreme.

Din Brazilia până în China, țările din întreaga lume s-au confruntat cu inundații feroce, alimentate de schimbările climatice, începând cu luna septembrie.

Unde a provocat furtuna Daniel inundații mortale?

15 persoane și-au pierdut viața când furtuna Daniel a lovit Grecia. Zilele de ploi catastrofale care au început pe 4 septembrie au spart baraje, au inundat drumuri și au aruncat mașini în mare. Unele regiuni centrale au primit de două ori cantitatea medie anuală de precipitații pentru Atena în doar 12 ore. Câmpia Tesaliei, care găzduiește un sfert din producția agricolă a țării, se transformase într-un lac uriaș in 8 septembrie.

Turcia și Bulgaria au fost, de asemenea, lovite de ploi din furtuna Daniel. Cel puțin cinci persoane au murit după ce o inundație rapidă atrecut prin tabăra lor din provincia Kirklareli din Turcia. Alte două persoane au murit în Istanbul, unde furtunile din 5 septembrie au inundat sute de case și locuri de muncă. Scenele de coșmar au arătat mulțimi blocate în interiorulBibliotecii Naționale Başakşehir.

Mai departe, de-a lungul coastei Mării Negre, în provincia Burgas din Bulgaria, locuitorii au fost forțați să evacueze din cauza apelor în creștere, care au ajuns suficient de înalte pentru a acoperi mașinile. Cel puțin patru persoane au fost declarate decedate.

După ce a trecut prin bazinul mediteranean, furtuna Daniel a lovit coasta de nord a Libiei pe 9 septembrie.

A provocat inundații fără precedent, spărgând barajele care protejau orașul-port Derna. Acest lucru a declanșat ape furioase care au luat cu ele cartiere rezidențiale de ambele maluri ale râului Wadi Derna.

Orașul Benghazi a fost și el lovit de inundații catastrofale. Se estimase că bilanțul ajunsese la 5.200 de morți și 10.000 de răniți sau dispăruți.

Unde au mai avut loc inundații letale în septembrie?

Furtuna Daniel nu este singura inundație alimentată de schimbările climatice pe care lumea le-a văzut în acestă lună.

În sudul Braziliei, un ciclon a aruncat peste 300 de milimetri  de ploaie în statul Rio Grande do Sul în mai puțin de 24 de ore, începând cu 4 septembrie.

Acest lucru a declanșat inundații și alunecări de teren care au ucis cel puțin 39 de persoane. Guvernatorul Eduardo Leite a declarat că bilanțul morților este cel mai mare văzut vreodată în stat din cauza unui eveniment climatic.

Schimbările climatice au crescut și intensitatea și frecvența furtunilor tropicale, pe care și Hong Kong și unele părți din sudul Chinei le-au experimentat, de asemenea, săptămâna trecută.

Ploi reziduale din tifonul Haikui au inundat Hong Kong cu cele mai mari precipitații din istorie.

Cel puțin două persoane au fost ucise și sute au fost spitalizate de apele de inundații, care au acoperit străzi, tuneluri și sistemele de metrou. Ploi istorice au lovit și orașul chinez sudic Shenzhen.

În Europa, începutul lunii septembrie a adus inundații devastatoare și în Spania.

Poduri au fost distruse și mașini au fost luate de viiturile care au lovit regiunile din sud-vestul Madridului. Bilanțul morților a ajuns la 6.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol