16 iunie 2024, 21:17

Acord istoric între Israel și Liban

Libanul a acceptat toate cererile Israelului din proiectul revizuit al acordului privind frontiera maritimă, a declarat marți dimineață un oficial israelian, confirmând rapoartele negociatorului principal libanez care a afirmat că un acord este iminent, transmite Jerusalem Post.

„Toate cererile noastre au fost îndeplinite, modificările pe care le-am cerut au fost fixate. Am păstrat interesele de securitate ale Israelului, suntem pe drumul către un acord istoric”, a declarat marți dimineață șeful Consiliului de Securitate Națională al Israelului, Eyal Hulata.

Deși cu un domeniu de aplicare limitat, un acord ar ușura preocupările economice și de securitate în ambele țări, a căror istorie comună este plină de conflicte.

Acordul va rezolva o dispută teritorială în extremitatea estică a Mării Mediterane, într-o zonă în care Libanul intenționează să exploreze gaze naturale și în apropierea apelor în care Israelul a descoperit cantități viabile din punct de vedere comercial de hidrocarburi.

„Am primit cu câteva minute în urmă proiectul final… Libanul a considerat că acesta ia în considerare toate cerințele Libanului și credem că și cealaltă parte ar trebui să simtă același lucru”, a declarat influentul politician libanez Elias Nicolas Bou Saab, vicepreședintele parlamentului de la Beirut.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol