18 septembrie 2023, 14:02

Activiștii climatici au ajuns și la Poarta Brandenburg din Berlin. Și-au mâzgălit cu vopsea, cum știu ei

Mai mulţi activişti din gruparea ecologistă Ultima Generaţie au vopsit duminică cu spray portocaliu cele şase coloane ale porţii Brandenburg, unul din cele mai reprezentative monumente din Berlin, relatează dpa.

Poliţia a reţinut 14 protestatari sub acuzaţia de distrugere a proprietăţii şi au izolat obiectivul. La intervenţie au participat zeci de membri ai unor echipaje de urgenţă.

Primarul Berlinului, Kai Wegner, a criticat protestul, arătând că oraşul sprijină „libertatea de exprimare şi dezbaterea deschisă despre viitorul nostru”, însă acţiuni cum a fost cea de duminică „nu fac rău doar porţii istorice Brandenburg, ci şi exprimării libere pe probleme importante ale vremii noastre şi ale viitorului”.

În capitala Germaniei urmează în zilele următoare şi alte demonstraţii pentru combaterea modificării climei.

Gruparea ecologistă a anunţat că a folosit pentru aplicarea vopselei extinctoare de incendiu. Protestatarii au murdărit cu vopsea şi piaţa Pariser din faţa porţii, la capătul de vest al bulevardului Unter den Linden. Ei au cerut blocarea pe termen nelimitat a unor străzi din Berlin, începând de luni.

Poliţia a afirmat că a reuşit să îi împiedice pe demonstranţi să urce pe monument.

Membri ai grupului Ultima Generaţie protestează frecvent lipindu-se de asfaltul de pe străzi, pentru a cere încetarea utilizării combustibililor fosili cel mai târziu din 2030. Ei acţionează în întreaga Germanie din primăvara lui 2022 şi au atacat cu vopsea sediile unor partide politice, magazine de lux şi un avion privat de pe aeroportul internaţional din Berlin.

Obiectivul în materie de acţiune climatică al guvernului german este atingerea neutralităţii până în 2045, reaminteşte dpa.

Sursa foto: Paul Zinken/dpa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol