25 aprilie 2024, 10:20

Activiștii de mediu amenință cu paralizarea mai multor aeroporturi

Se leagă de porti, aruncă cu vopsea pe picturi de milioane de euro, blochează drumuri nationale, iar mai nou blochează aeroporturi si plecarea mai multor avioane. Se înmulțesc rapid protestele pentru conștientizarea pericolului iminent reprezentat de încălzirea globală și criza climatică.

Aproape 200 de persoane au fost reținute, după ce au blocat plecarea mai multor avioane private pe aeroportul Shiphol din Olanda. Astfel încearcă activiștii să atragă atenția asupra poluării și încălzirii globale provocate de acest segment al aviației.

“Vom extinde protestele noastre în toate domeniile afectate de catastrofa climatică”, a declarat activista Carla Richel, pentru postul german RTL. Ea nu exclude blocarea mai multor aeroporturi din Germania în perioada următoare.

“Nu suntem la un concurs de popularitate sau simpatie. Nu are relevanță dacă oamenii rezonează cu acțiunile noastre sau nu. Important e ca toata lumea să conștientizeze că ne îndreptăm spre o catastrofă climatică”, a adăugat tânăra de 20 de ani.

În ultima săptămână, personalul aeroportului din Munchen a reușit să prevină o astfel de acțiune, iar mai mulți activiști au fost reținuți.

Tot săptămâna trecută, protestatarii au blocat un bulevard principal din Berlin. Acțiunea lor a dus (indirect) la decesul unei persoane. Din cauza blocajului, echipele de descarcerare au ajuns cu 9 minute întârziere la locul unui accident, iar un biciclist a decedat ca urmare a întârzierii echipei de salvatori.

Doi protestatari s-au ales cu dosar penal, însă o comisie de anchetă a stabilit ulterior că persoana nu ar fi putut fi salvată nici dacă ambulanța ajungea la timp.

Coaliția guvernamentală de la Berlin a anunțat că ia în considerare înăsprirea măsurilor de combatere a radicalizării protestelor climatice. Se pregătește un cadru legal care să pedeapsească aspru “depășirea granițelor unui protest pașnic”.

Coaliția a catalogat drept “populistă” solicitarea celor de la CDU de a pedepsi cu închisoarea blocarea intervenției ambulanței sau a pompierilor, distrugerea de patrimoniu cultural, dar și pe activiștii recidiviști. Până acum, legea prevedea doar o amendă.

“Să fi activist de mediu nu este legitimizează comiterea de infracțiuni. Trebuie măsuri dure și imediate pentru blocarea acestei radicalizări evidente. Au depășit de mult timp linia roșie. Statul de drept trebuie să reacționeze ferm. O simplă amendă nu îi va descuraja”, au punctat liderii CDU și CSU, citați de t-online.de

UPDATE

Activiştii germani pentru climă au continuat luni să blocheze mai multe străzi din Berlin, în pofida unei controverse recente şi a criticilor aspre care au vizat metodele lor de protest, informează DPA, preluată de agerpres.ro.

Activiştii ecologişti s-au aşezat pe carosabil în patru intersecţii din zone diferite ale Berlinului, iar unii dintre ei s-au lipit cu o substanţă adezivă de asfalt, potrivit unui purtător de cuvânt al Poliţiei din capitala germană.

Protestele de luni au cauzat blocaje importante ale traficului rutier.

În Friedrichshain, un district din partea central-vestică a Berlinului, s-au produs şi altercaţii fizice între conducătorii de autovehicule şi demonstranţi, potrivit Poliţiei berlineze.

Grupul de protestatari „Last Generation” a anunţat că unii dintre membrii săi au purtat uniforme de deţinuţi pentru a protesta astfel faţă de arestarea colegilor lor din Munchen, după blocaje repetate ale traficului rutier din acel oraş.

Protestatarii din Berlin au cerut, de asemenea, mai multe acţiuni din partea Guvernului Germaniei pentru a limita efectele schimbărilor climatice.

Grupul „Last Generation” a blocat străzi din Berlin aproape în fiecare zi în ultimele săptămâni.

Sursa foto: t-online.de


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol