4 septembrie 2023, 18:20

Activiștii de mediu au de gând să paralizeze Berlinul pe termen nelimitat

Activiștii de mediu din grupul Last Generation vor încerca să paralizeze Berlinul pe termen nelimitat cu un nou val de proteste săptămâna viitoare, primele acțiuni începând miercuri în centrul Berlinului, a anunțat grupul într-o conferință de presă, citată de DPA.

„Vom face orașul să se oprească, în mod pașnic”, a declarat purtătorul de cuvânt Carla Hinrichs, la o conferință de presă marți.

Detaliile protestelor, inclusiv locația și acțiunile specifice planificate, sunt de obicei ținute secrete. Poliția a luat anterior măsuri stricte împotriva oricărei acțiuni ilegale.

Blocajele în districtul guvernamental central sunt planificate să înceapă miercuri. Apoi, luni, grupul intenționează să blocheze orașul.

Aproximativ 800 de activiști s-au înscris pentru această acțiune.

Grupul solicită înființarea unui consiliu social care să ia măsuri astfel încât Germania să poată elimina utilizarea combustibililor fosili precum petrolul, cărbunele sau gazul până în 2030.

Oamenii de știință și politicienii se îndoiesc că acest lucru este posibil atât de repede. Obținerea acestui obiectiv până în 2030 ar necesita eliminarea mașinilor cu motoare cu combustie și a tuturor aparatelor de încălzire pe gaz și ulei, precum și a centralelor electrice pe gaz și cărbune în termen de șapte ani. Grupul pentru schimbările climatice așteaptă totuși sprijin pentru cererile sale.

Hinrichs a confirmat că protestul este planificat pe o perioadă nedeterminată, dar guvernul ar putea opri blocajele dacă va înființa consiliul social sau ar prezenta un plan pentru atingerea țintei de 1,5 grade.

Aceasta înseamnă o încălzire globală de cel mult 1,5 grade comparativ cu perioada preindustrială. Cu măsurile de protecție a climei prevăzute în prezent, oamenii de știință estimează că pământul se îndreaptă către o încălzire mult mai puternică, de până la 2,8 grade – cu consecințe precum furtuni, inundații, secete, recolte distruse și foamete.

Foto: Carla Hinrichs, purtătoarea de cuvânt a grupului Last Generation/Credit: Annette Riedl/dpa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol