25 ianuarie 2023, 14:00

Activiștii Greenpeace au întrerupt discuția privind securitatea energetică în cadrul Conferinței Central-Europene privind Energia de la Bratislava

Organizația de mediu cere tuturor factorilor de decizie din regiune să ajute gospodăriile vulnerabile, să elimine treptat gazul până în 2035 și să investească în surse regenerabile și în eficiență energetică pentru a pune capăt sărăciei energetice, pentru a garanta o climă sigură și a asigura o securitate energetică reală pentru toți.

Activiștii Greenpeace din Slovacia, Polonia, Croația, Austria și Ungaria au întrerupt Conferința Central-Europeană privind Energia prin două acțiuni pașnice. În timpul unei discuții despre securitatea energetică, aceștia au afișat în mod pașnic bannere în fața ministrului slovac al economiei, afirmând că gazele fosile alimentează criza energetică. În afara sălii de conferință, activiștii au desfășurat un banner de 20 de metri lungime și 5 metri lățime pentru a reaminti tuturor că securitatea energetică reală poate fi obținută doar prin intermediul energiilor regenerabile.

Prețuri volatile și aprovizionare nesigură cu energie

Greenpeace a transmis un mesaj clar tuturor factorilor de decizie din Europa Centrală: petrolul, gazele și cărbunele expun țările și oamenii la prețuri volatile și la o aprovizionare nesigură cu energie. În plus, dependența noastră de combustibilii fosili și arderea acestora continuă să agraveze criza climatică. Numai prin tranziția către un nou sistem energetic bazat pe surse regenerabile și eficiență energetică vom garanta o securitate energetică reală, facturi la energie accesibile și o climă sigură.

„În timp ce oamenii obișnuiți se luptă în prezent să își plătească facturile de energie și mulți trebuie să aleagă între a se încălzi sau a mânca, companiile producătoare de combustibili fosili fac profituri uriașe. Cerem guvernelor să taxeze aceste companii și să cheltuiască acești bani pentru a-i ajuta pe oameni să supraviețuiască iernii. Avem nevoie ca decidenții să abordeze cauza principală a actualei crize energetice: să reducem dependența noastră de gazele scumpe, nesigure și dăunătoare pentru climă până în 2035 și să instituim un nou sistem energetic bazat pe surse regenerabile. În acest fel, am putea produce la nivel local energie și căldură curate și sigure pentru toți și am putea garanta o climă sigură”, a declarat Eszter Mátyás, coordonatoarea campaniei privind gazele fosile din cadrul Greenpeace CEE (Europa Centrală și de Est).

Gazele, eliminate până în 2035

Europenii se bazează în continuare pe gaz pentru a-și încălzi locuințele și, în prezent, au dificultăți în a-și plăti facturile de energie din cauza imprevizibilității pieței energetice bazate pe combustibili fosili. Între decembrie 2020 și decembrie 2021, prețurile de consum ale energiei în zona euro pentru electricitate, gaz și alți combustibili au crescut cu 25%. Prețul gazelor fosile rămâne de aproximativ patru ori mai mare decât la începutul anului 2021.

Pentru ca UE să contribuie la îndeplinirea obiectivului global privind clima convenit la Paris, gazele trebuie să fie eliminate treptat până în 2035.

Actuala criză energetică globală oferă un moment istoric de cotitură spre un viitor mai curat și mai sigur. Ca un prim pas, ar trebui să ne propunem să ne debarasăm de gazul rusesc fără importuri suplimentare de gaz, iar acest lucru este posibil în numai patru ani. În plus, trebuie evitate toate soluțiile false la criza energetică, cum ar fi sprijinirea investițiilor suplimentare în GNL pentru a înlocui gazul rusesc. Cu investiții masive în eficiența energetică și în sursele de energie regenerabilă, tranziția către un nou sistem energetic, prietenos cu clima, ar putea fi garantată, asigurând securitatea energetică pentru toți, cu prețuri accesibile.

Un singur vinovat

„Există un singur vinovat al actualei crize energetice care face ravagii în viețile a mii de gospodării de pe întreg continentul european – dependența noastră de gazele fosile. În loc să se concentreze pe schimbarea furnizorilor săi, guvernele trebuie să sprijine soluții care să prevină sărăcia energetică, să asigure securitatea energetică și să abordeze criza climatică. Avem nevoie de investiții cu adevărat masive în renovarea locuințelor și în sursele de energie regenerabilă, precum și de suficient sprijin financiar pentru populație, astfel încât toată lumea să și le poată permite. Nu există altă cale de ieșire din această criză”, a adăugat Katarína Juríková, directorul Greenpeace Slovacia.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol