23 octombrie 2021, 23:58

Acuratețea informațiilor medicale din mediul online, o problemă a internetul

Mediul online este o sursă de informații din orice domeniu și de aceea, de multe ori, oamenii apelează la site-uri cu recomandări medicale atunci când au o problemă. Acest lucru nu este întocmai indicat deoarece nu se cunoaște exact acuratețea ideilor publicate, în sensul că este probabil ca articolele sau paginile medicale să nu fie redactate de către specialiști.

Sursă imagine: paubox.com

Se pare că este deja un lucru comun ca oamenii să caute în mediul online informații medicale, 60% dintre americanii adulți făcând acest lucru, însă numai două procente din ei folosesc site-uri unde se plătește, relatează Euroscientist.com. Căutările sunt variate, de la administrarea medicamentelor, până la interpretarea testelor. Mai mult de jumătate dintre persoane spun că informațiile găsite pe internet i-au influențat să ia o decizie medicală, iar peste o treime au ales să meargă totuși la medic. Deci, este necesar ca datele din mediul online să fie corecte.

Dintre site-urile cu conținut gratuit, Wikipedia este cel mai accesat și într-un mod surprinzător nu doar oamenii fără cunoștințe medicale îl urmăresc. Atât 95% dintre studenții la medicină, cât și jumătate dintre medicii de familie urmăresc Wikipedia. Dar pentru că acest studiu se referă doar la SUA, este foarte important ca informațiile despre medicină să fie traduse corespunzător în toate cele 300 de limbi în care este disponibilă enciclopedia online. De exemplu, când a fost epidemia de Ebola în anul 2014, paginile relevante ale Wikipedia au fost traduse în peste 100 de limbi în doar câteva săptămâni, acestea fiind citite de peste 100 milioane de ori.

Sursă imagine: Youtube.com

Acuratețea paginilor Wikipedia variază de la subiect la subiect și depinde cu ce anume comparăm. Totuși, există o serie de observații generale care pot fi făcute: calitatea este diferită de la un articol la altul, majoritatea erorilor sunt de fapt omiteri, lizibilitatea este scăzută și ilustrațiile sunt puține.

O soluție pentru a evita erori și pentru ca internauții să citească materiale de calitate este ca specialiștii să contribuie cu sfaturi și date concrete. Pentru ca acest lucru să fie realizabil, trebuie depus efort pe mai multe planuri. În primul rând, interfața de editare trebuie să fie ușor de folosit pentru specialiștii care au deja programul încărcat, dar sunt disponibili să dea o mână de ajutor.

Sursă imagine: rightpatient.com

De asemenea, un conținut de calitate înseamnă o mai bună reputație a enciclopediilor online, ceea ce ar putea însemna că poate fi folosit în scop academic, iar cei care contribuie își pot trece în CV articolele drept unele științifice.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.