20 aprilie 2024, 12:42

ACUZAȚIE GRAVĂ. Rusia ar folosi minele fluturi, supranumite ”Child killer”, pentru că seamănă cu jucăriile

”Child killer” – asta sunt supranumite aceste mine antipersonal, ”minele fluture”, care seamănă cu niște jucării, deci sunt extrem de periculoase pentru copii, care pot fi atrași de ele. Se spune că Rusia le-ar utiliza în Ucraina. Un articol publicat de site-ul german Focus aduce detalii.

Acuzația este gravă: potrivit diverselor relatări ale presei și postări pe rețelele de socializare, minele fluture ar fi fost folosite în mai multe regiuni din Ucraina.

Sunt mici și proscrise la nivel internațional, dar în dotarea armatei ruse.

La începutul invadării Ucrainei, oficialii ucraineni au susținut că rușii foloseau mine antipersonal PFM-1 aruncate din aer. Cunoscute și sub numele de mine fluturi, petale, papagali verzi sau chiar jucării sovietice ale morții, aceste mici muniții din plastic, fiecare cântărind mai puțin de 50 de grame, sunt împrăștiate cu miile pe o suprafață largă, fiind considerate o armă extrem de insidioasă, îndreptată clar contra populației civile.

Potrivit lui Carlo Masala, expert militar de la Universitatea Militară din Munchen, care a participat la un podcast al revistei Stern, folosirea acestora ar fi o formă de ”terorism contra populației civile”.

Sunt cunoscute îndeosebi două modele: mina americană BLU-43/B, cunoscută și drept Dragentooth, pe care armata americană a utilizat-o ultima oară în timpul războiului din Vietman, și PFM-1, o replică aproape identică a celei americane, de producție sovietică, pe care Armata Roșie a utilizat-o la scară largă, în special în Afganistan. Iar acum ar utiliza-o în Ucraina, scrie Focus.

Mina măsoară 12 cm lungime și circa 6 cm lățime și este de culoare verde, de aceea mai este denumită și ”Papagalul verde”, ”Green Parrot”. În Rusoa și în Ucraina mai este cunoscută și sub numele de ”Petală”.

Acum se raportează că au fost aruncate pentru a bloca rutele de evacuare din Mariupol, o revendicare susținută de Crucea Roșie Internațională.

„În Afganistan, colegilor mei și mie ni s-a spus de mai multe ori că un copil a luat fluturele – sau „papagalul verde”, după cum îl numesc afganii – și s-a jucat cu el ore în șir cu prietenii înainte să aibă loc vreo explozie”, a scris doctorul Gino Strada, un chirurg de la Comitetul Internațional al Crucii Roșii, care a tratat victimele exploziilor din Afganistan, Cambodgia și nordul Irakului.

Cantitatea mică de exploziv și lipsa de schije înseamnă că victima supraviețuiește de obicei.

„În cazurile mai puțin severe, doar două sau trei degete sunt distruse. Foarte des, explozia dăunează mai mult pieptului și feței. Leziunile unuia sau ambilor ochi sunt foarte frecvente, producând orbire parțială sau completă”, scrie Strada, potrivit Forbes.

Rușii au folosit versiunile lansate în aer în încercarea lor de a închide trecătorile muntoase din Afganistan în anii 1980, în eforturile de a închide liniile de aprovizionare ale mujahedinilor.

Acum Rusia le folosește în Ucraina. În timp ce unii ar putea pretinde că există un obiectiv militar pentru a împiedica orașele asediate precum Mariupol să primească muniție și alte materiale, faptul că acestea sunt în mod specific mine antipersonal indică mai mult că sunt folosite în mod deliberat pentru a opri mișcarea refugiaților pe jos care încearcă să părăsească orașele.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol