12 septembrie 2022, 21:58

Ada Galeș, la emisiunea „Ediția de Dimineață”: „Mi-a fost dor de procesul creativ”

Când era în primul an de masterat, Ada Galeș a lucrat la teatrul din Brașov, unde a făcut o mică revoluție: în urma unui concurs trucat, angajații au protestat, pentru că și-au dat seama că fostul primar voia „să facă blat” la teatru. Au fost dați afară, dar au câștigat procesul. După aceea, actrița s-a angajat la Teatrul Național și a luat un premiu Uniter.

Ada Galeș consideră că, în România, nu se poate face diferența dintre actori de teatru și film, pentru că se face puțin film. Actrița spune că este greu să obții și prestigiu și bani în același timp în România, dar speră că situația asta se va schimba în curând la noi.

„Poate că o să existe o intersecție între artă și tehnologie. Suntem în 2022 și ne pregătim să aducem lucrurile astea.”

De curând, a jucat în adaptarea românească a filmului „Perfect necunoscuți”, în care un grup de prieteni se pun de acord să răspundă în public la orice apel sau mesaj primit pe telefonul mobil, în cadrul acelei întâlniri. Proiectul a fost ambiția lui Octavian Strunilă de a realiza acest film și a-l difuza la Netflix.

În viitorul său film, „Odată pentru totdeauna”, va trece printr-o serie de stări pe care le avem cu toții în această perioadă. Este povestea unui regizor jucat de Smiley, care trece printr-un episod depresiv, dar luptă să iasă din el.

În timpul pandemiei, ea s-a apucat să facă lumânări din ceară naturală, alături de altre trei femei. Este o afacere care crește ușor. Pe de altă parte, încearcă să se alăture unui consorțiu european, pentru a primi finanțare. Va lega rolurile de actriță și antreprenoare „cu curiozitate și entuziasm”.

„Sunt zile în care îmi iese asta, zile în care nu-mi iese să le lipesc [cele două roluri – n.red.]. Mi-a fost dor de procesul creativ și urmează să încep niște spectacole foarte faine la Teatrul Național.”

Ada Galeș consideră că viitorul actualelor generații de actori este o chestiune foarte grea. Cei cu care a făcut pregătire sunt debusolați și speriați de pandemie, mai ales. I-ar plăcea însă ca aceștia să „muște puțin” din viață, pentru a crea forme noi și a testa forme hibride de artă.

Ada Galeș va povesti despre această experiență și multe altele la emisiunea „Ediția de Dimineață” de duminică, 20 februarie, ora 10:30, la Digi24, alături de Lucian Mîndruță. Urmăriți aici emisiunea integrală:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol