8 august 2020, 21:19

Adevăratul motiv pentru care pictura „Mona Lisa” este celebră

Știați că Leonardo da Vinci nu a fost considerat întotdeauna drept cel mai bun pictor, iar „Mona Lisa” nu a fost considerată drept cea mai importantă lucrare a sa? Acest lucru s-a schimbat în 1911, atunci când opera lui da Vinci a fost furată din muzeul Louvre. Furtul obiectului a creat o adevărată isterie în presa franceză, iar suspectați de furt au fost moderniștii, inamici ai artei tradiționale, în special poetul avant-garde, Guillaume Apollinaire.

sursă: .acast.com

Abia după doi ani a fost descoperit adevăratul făptaș, italianul Vincenzo Perugia, care se mutase la Paris în 1908 și era unul dintre angajații muzeului Louvre. Împrejurările în care opera de artă a fost recuperată sunt, la rândul lor, foarte interesante. În 1913, Perugia încearcă să vândă pictura lui da Vinci și îl contactează pe colecționarul florentin, Alfredo Geri. Călătorește mai apoi din Franța, în Italia cu trenul, ascunzând pictura într-o valiză cu fund dublu. După ce se cazează la un hotel din Florența, redenumit ulterior „La Gioconda”, Perugia se întâlnește cu Geri, iar acesta din urmă realizând furtul, îl convinge pe tâlhar să îi împrumute opera pentru a fi evaluată de un expert. În aceeași zi poliția îl arestează pe Vicenzo Perugia.

Autorul furtului din 1911, Vincenzo Perugia
sursa: wikipedia.org

Astfel, „Mona Lisa” odată întoarsă la Paris devine cea mai celebră operă de artă a lui Leonardo da Vinci, păstrându-și notorietatea până în prezent.

 

[Sursa imagine: craveonline.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.