28 aprilie 2024, 0:50

Adevărul despre Cristofor Columb. Acesta nu a demonstrat că Pământul e rotund și nu a descoperit America

Despre navigatorul italiano-spaniol, Cristofor Columb se spune că în călătoria sa spre vest, pe Oceanul Atlantic, pentru a căuta o nouă rută spre Asia a descoperit un nou continent, America. Timpul ne-a demonstrat că istoria poate fi ușor falsificată, drept dovadă faptul că în prezent acestui navigator îi sunt atribuite merite care nu-i aparțin cu adevărat.

Cristofor Columb nu a descoperit că Pământul este rotund

Concepția conform căreia Pământul este rotund datează de pe vremea Greciei Antice. Aristotel (384-322 î.e.n.) este socotit ca fiind primul care a afirmat că Pământul are formă rotundă. „Din nou, observațiile noastre asupra stelelor evidențiază nu numai faptul că Pământul este circular, ci și că este un cerc de dimensiuni mari. O schimbare destul de mică a poziției la sud sau la nord provoacă o modificare evidentă la orizont „, scria filosoful grec într-una din cărțile sale.

Un alt gânditor grec și matematician, Eratostene din Cyrene, a mers mai departe și a reușit să măsoare circumferința Pământului. El a descoperit că, la prânz, într-un oraș egiptean, Soarele era direct deasupra capului, în timp ce într-un alt oraș Soarele nu era poziționat prea sus. Eratostene cunoștea distanța dintre cele două orașe și cu ajutorul trigonometriei a reușit să calculeze circumferința Pământului.

Mai mult de atât, faptul că Pământul este rotund era un lucru cunoscută, cel puțin printre cei educați și puternici. Mai târziu, în perioada în care Cristofor Columb a efectuat expediția, această informație ajunsese să fie cunoscută și de publicul larg datorită navigatorilor care făceau o deducție simplă. Dacă se deplasau spre ceva înalt, un munte, de exemplu, vedeau că partea de sus a acestuia apare peste orizont înainte de restul trunchiului.

Ce a însemnat expediția lui Cristofor Columb

Deși se știa că Pământul e rotund, în aceea vreme când nu se descoperise încă America, se credea că e imposibil de parcurs o distanță atât de mare către Asia. Cristofor Columb nu a vrut să asculte sfatul specialiștilor și după calculele lui greșite de matematică, a ajuns la concluzia că Pământul este cu mii de kilometrii mai mic decât este cu adevărat. Mai mult de atât, acesta credea că Pământul are o formă de pară așa că pleacă să găsească the nipple of the world, conform newyorker.com.

Astfel, el considera că poate naviga din Europa către India în câteva zile. Planul lui suna atât de nebunesc încât i-a luat ani de zile să-i convingă pe regi să-i dea permisiunea pentru expediție. Într-un final, Regele Ferdinand și Regina Isabella a Spaniei i-au oferit trei nave de expediție și un echipaj format din 90 de oameni, pentru a pleca la drum.

Cristofor Columb nu a pus piciorul în America

Nina, Pinta și Santa Maria erau cele trei nave pe care Columb le-a condus spre America. Doar că, ele de fapt nu au ajuns niciodată acolo, ci au cunoscut alte maluri precum cele ale Cubei, Haitiului și Republicii Dominicane, nici una făcând parte din SUA. Mai mult de atât, nu el le-a descoperit pentru că acele zone erau deja locuite de populația Taino. Taino sunt considerați ca fiind o etnie amerindiană făcând parte din grupul Arawak, care ocupa Antilele Mari la sosirea europenilor.

Când Cristofor Columb a ajuns în acele insule, populația Taino era formată din 250,000 de oameni. Inițial, acesta a crezut că a ajuns în India iar aborigenii erau de fapt indieni. Locuitorii insulei i-au tratat pe europeni cu o deosebită ospitalitate, în schimb, Columb le-a răsplătit bunătatea, întorcându-se cu 17 nave cu 1,200 de oameni la bord pentru a-i face pe locuitorii insulelor sclavi și pentru a le fura aurul. Era însă o singură problemă, Taino nu aveau aur. Nervos din cale afară când a aflat acest lucru, Columb a ordonat masacrarea în masă a amerindienilor, până când populația insulei a ajuns în anul 1542 la 200 de persoane.

Practic, asta e tot ce a realizat Cristofor Columb în viața sa: a navigat prin Insulele Caraibe, a măcelărit majoritatea populației din zonă și a murit crezând că a ajuns în India.

Și totuși, noi de ce știm o altfel de istorie?

Până în secolul al 19-lea, Cristofor Columb avea doar o scurtă mențiune în istorie. Situația s-a schimbat în 1828 când scriitorul american Washington Irving – care a scris o proză umoristică, de mare succes în epocă și povești precum  „The Legend of Sleepy Hollow” și „Rip Van Winkle”-  a publicat o biografie a lui Columb, transformându-l dintr-un criminal notoriu, într-un erou care a descoperit America și a demonstrat că Pământul este rotund. Meritele lui Columb au fost făcute publice în contextul în care pe parcursul sec al 19-lea, mai mulți imigranți italieni au sosit în SUA. Aceștia erau persecutați și tratați ca și cum nu aveau ce căuta acolo. Pentru a demonstra că italienii făceau parte din istoria Americii, italienii și americanii au lansat versiunea lui Irving a lui Columb și au promovat-o constant, până când Columb și-a primit propria sărbătoare.

Și asta este adevărata poveste despre cum un necunoscut incompetent, crud și cinic a devenit eroul național pe care americanii îl celebrează și acum.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol