3 august 2020, 23:30

Adevărul împărțirii României între Rusia și Occident, prezentat în premieră în Anglia

„Documentul pervers” este cel prin care Europa de Est a fost împărțită de către Stalin și Churchill, acesta va fi arătat publicului larg pentru prima dată astăzi. Documentul a fost întocmit în luna octombrie a anului 1944, pe timp de noapte când cei doi conducători stăteau de vorbă la un pahar de whiskey într-un loc din Kremlin.

În fapt s-a încercat stabilirea unui acord între Rusia și Occident cu privire la felul în care urmau să-și distribuie teritorii precum România, Ungaria, Iugoslavia și Bulgaria, mai ales că era perioada în care Hitler a fost învins, potrivit celor de la telegraph.co.uk.

Documentul urmează să fie prezentat astăzi la Arhivele Naționale britanice cu ocazia expoziției „Britain s Cold War Revealed” în româna „Marea Britanie în timpul Războiului Rece”. Conform scrierilor Iugoslavia și Ungaria trebuiau să fie împărțite jumătate-jumătate, în timp ce Bulgaria era a Rusiei 75% , iar a Occidentului 25%. Despre România se spune că urma să fie a Rusiei 90% și restul de 10% a Occidentului. În partea de sus a documentului se poate observa un semn de bifat făcut cu albastru de către Stalin, lucru care duce pe toată lume cu gândul că era de acord cu toate sugestiile.

Sursă foto: metro.co.uk

Mark Dunton, cel care este curator-șef al expoziției a precizat despre document că „Acesta a fost rezultatul unor discuţii din orele târzii ale nopţii, dintre Churchill şi Stalin, după ce ambii băuseră o cantitate corespunzătoare de whiskey. Ei încercau să ajungă la un acord de principiu despre sferele de influenţă după război. Eu cred că este important că acest document va fi arătat publicului, deoarece această bucată mică de hârtie are o relevanţă atât de mare. Este de o potenţială relevanţă incredibilă – soarta a milioane de oameni este hotărâtă printr-o trăsătură de condei, în urma unei întâlniri informale. Un ofiţer a spus ulterior că cifrele ar fi putut arăta foarte crude şi câinoase dacă erau văzute de public. Eu cred că Churchill era foarte conştient de asta. Evident, nu toate au ieşit aşa, dar cu toate acestea este un document foarte puternic şi o bucăţică uimitoare din istorie”, conform hotnews.ro.

În cadrul evenimentului de la Arhivele Naționale britanice se mai pot observa informații despre vechile dosare ale MI5 cu trimitere la spionii Uniunii Sovietice, detalii despre un presupus atac nuclear asupra Londrei sau despre existența unui buncăr unde urmau să fie ascunși premierul și cabinetul său. Cei care doresc să viziteze expoziția vor primi o copie a manualelor „Protejează și supraviețuiește”, acestea erau oferite locuitorilor britanici pentru a ști ce să facă în cazul unui atac de tip nuclear.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.