20 noiembrie 2022, 19:30

Patru metode de ordonare a vieții pentru persoanele cu ADHD

ADHD (tulburarea hiperchinetică cu deficit de atenție) este adesea o afecțiune de neînțeles. O persoană poate avea ADHD și să nu prezinte simptomele tipice. Dacă este gestionat bine și cu ajutorul unui medic, ADHD poate prezenta opusul a ceea ce majoritatea oamenilor cred că este, adică un efect secundar al vieții moderne, cauzat de proliferarea rapidă a tehnologiei.

Iată câteva metode pe care le puteți încerca dacă aveți ADHD sau pe care le puteți sugera persoanelor care au această tulburare.

Distrează-te

Listele de sarcini s-ar putea să nu fie cel mai distractiv lucru, dar este primul lucru pe care îl face dimineața Gadi Schwartz, corespondent la NBC. Realizarea listelor de sarcini ar putea să nu fie ideea tuturor despre un moment bun, dar calitățile lor de gamificare – cum ar fi structura, concurența și o perioadă de timp definită pentru a termina – îi ajută pe unii cu ADHD să-și atingă obiectivele.

Schwartz apreciază jocurile video și, pentru că sunt distractive pentru el, rezultă o creștere a dopaminei în organism. Schwartz nu face asta în fiecare zi, dar uneori folosește jocurile pentru a se concentra atunci când are o sarcină importantă în față.

Adoptă rutine

Înainte de pandemie, antreprenorul Peter Shankman avea un birou fără ferestre, unde lucra fără a-i fi distrasă atenția, dar acum jonglează cu școala la domiciliu pentru fiica sa de șapte ani și lucrul în camera de zi din Manhattan. Shankman, la fel ca Schwartz, nu ia medicamente pentru ADHD, dar și-a dat seama ce funcționează pentru a-și crește nivelul de dopamină dimineața și pentru a începe cel mai bine ziua.

Shankman se trezește înainte de zori, dar, datorită becurilor inteligente programabile, se trezește la lumina zilei simulată. El doarme în pantaloni scurți și șosete pentru bicicliști și își ține pantofii prinși la pedale. În 30 de secunde, este pe bicicletă, pregătit pentru prima sa doză de dopamină a zilei.

Joacă-te

În ceea ce privește utilizarea jocurilor pentru simptomele ADHD, aceasta nu este o strategie care să funcționeze pentru toată lumea, avertizează psihiatrul Jeff Ditzell. Jocurile necesită atât autocontrol, cât și dorința de a trece la următoarea sarcină. Jocurile funcționează pentru Schwartz, a cărui carieră de jurnalist este rapidă, interesantă, niciodată aceeași, pentru că și-a dat seama câte minute să joace jocul înainte de a trece în modul de lucru.

Ditzell spune că orice proces poate fi transformat într-un joc, dar cea mai importantă componentă este crearea unei situații de lucru care ne place.

Folosește tehnologia

Tehnologia îi ajută pe cei cu ADHD prin stimularea creierului, dar tehnologia poate și ajuta creierul să încetinească, prin practici de meditație și aplicații precum Calm, Headspace și Open. Nu avem nevoie de tehnologie pentru a medita, dar ea poate ajuta la obținerea de rezultate.

Neurologul Kristen Willeumier înțelege știința din spatele creșterii adrenalinei și a dopaminei și crede că aplicațiile pentru listele de sarcini, productivitate, anti-distragerea atenției și meditație sunt foarte utile. Neuroimagistica arată că meditația crește concentrarea și atenția nu numai pentru cei cu ADHD, ci și pentru toată lumea. Cu toate acestea, meditația este adesea mai ușor de spus decât de făcut și, în plus, de unde știm dacă medităm cu adevărat?

Pentru cei care doresc o opțiune mai puternică din punct de vedere tehnologic, dar nu doresc să aleagă un EEG complet, există David Delight Pro. Sistemul folosește lumina și sunetul pentru a ajuta la modularea activității undelor cerebrale. El poate ajuta la concentrare, atenție și somn și este mai degrabă o tehnologie multifuncțională.

Foto: MissLunaRose12, Wikimedia, CC BY-SA 4.0


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol