14 aprilie 2024, 20:52

Adio, amalgam dentar! Mai multe produse care conţin mercur, interzise de la comercializarea pe piaţa UE

Tot mai multe produse care conţin mercur sunt interzise de la comercializarea pe piaţa europeană, mai cu seamă că, în acest moment, există materiale şi soluţii alternative. Astăzi, Consiliul şi Parlamentul Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru revizuirea Regulamentului privind Mercurul, o substanţă extrem de toxică, ce poate dăuna sistemului nervos central, plămânilor, rinichilor şi sistemului imunitar.

Măsura este văzută ca necesară nu doar pentru a proteja sănătatea umană, ci şi pentru a proteja mediul. Interdicţia vizează nu doar importul şi comercializarea pe piaţa internă, ci şi producţia sau exportul în afara Uniunii. Un prim exemplu este amalgamul dentar, cel care conţine mercur, iar acesta va fi eliminat din producţie în mai puţin de un an, începând cu 1 ianuarie 2025.

Acest material va fi înlocuit cu variantele de obturaţie dentară de pe piaţă care nu conţin mercur. Totuşi, în acest caz este valabilă şi o derogare până la 30 iunie 2026, însă doar pentru acele state comunitare, care demonstrează că au nevoie de mai mult timp pentru a-şi adapta sistemul naţional de asistenţă medicală. Regulamentul existent a interzis deja încă din 2018 utilizarea amalgamului dentar cu mercur pentru copii şi femeile însărcinate.

Un alt exemplu este cel al lămpilor de iluminat cu mercur, fabricarea, importul şi exportul a şase categorii de astfel de lămpi vor fi interzise începând cu 31 decembrie 2025 sau 30 iunie 2026, în funcţie de categoria lămpii. Şi în acest caz, susţine legiuitorul, există alternative non-toxice cum ar fi tehnologia led, care este şi eficientă din punct de vedere energetic.

Pasul următor în procesul legislativ este adoptarea oficială a noului regulament după care acesta va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea sa în jurnalul oficial al Uniunii Europene.

Sursa foto: ec.europa.eu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol