20 iunie 2024, 1:59

Adio, dar rămânem prieteni. Marea Britanie părăsește UE

Miercuri seara, Parlamentul European a votat acordul Brexit.

Marea Britanie se retrage începând cu 1 februarie din Uniunea Europeană, după 47 de ani și trei ani de criză politică. Negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale generează din nou riscuri privind producerea unui Brexit „dur”, efecte ce vor fi simţite abia din ianuarie 2021, când expiră perioada de tranziţie, susține hotnews.ro.

O avertizare a venit din partea negociatorul-şef european, Michel Barnier, asupra riscului unei întreruperi brutale a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Prima etapă este finalizată şi trebuie să reconstruim totul. La sfârşitul acestui an, dacă nu vom avea un nou acord, nu va mai fi o situaţie de rutină, nu vor mai fi reglementări. Trebuie să conştientizăm că există riscul de a ajunge la marginea prăpastiei, mai ales în privinţa relaţiilor comerciale”, a spus Michel Barnier.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, în cadrul plenului Parlamentului European reunit la Bruxelles, că UE şi Regatul Unit vor rămâne prieteni.

Vreau ca UE şi Regatul Unit să rămână buni prieteni şi buni parteneri”, a afirmat Ursula von der Leyen.

Aceasta mai susține că „trebuie să ne dedicăm toată energia, 24 de ore din 24 şi şapte zile din şapte pentru a ajunge la rezultate” în negocierea viitoarei relaţii.

Vă vom iubi mereu şi nu vom fi niciodată departe. Trăiască Europa!„, a încheiat Ursula von der Leyen.

În urma plecării Marii Britanii din UE bugetul acesteia va fi mai mic cu 10 la sută.

sursa foto: europafm.ro

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol