25 martie 2024, 2:11

Adio dureri de spate la birou! Patru studenți din Cluj au realizat scaunul care te avertizează asupra posturii incorecte

Patru studenți de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) au creat, în cadrul unui concurs IT de 24 de ore, un scaun inteligent cu șase senzori, care avertizează ocupantul că are o postură incorectă sau că a stat prea mult timp așezat.

În urmă cu aproximativ un an și jumătate, studenții au format o echipă care se numește 4people. Membrii echipei sunt: George Flutur, Ionuț Danci, Bogdan Movileanu și Karoly Lengyel. Toți patru sunt colegi de grupă la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Cluj-Napoca, secția Automatică.

Care sunt problemele angajatului din mediul Office? Cu siguranță durerile de spate! Iar de aici a pornit totul.

 

Cum ați ajuns la ideea de a crea un astfel de scaun?

George Flutur (membru al echipei 4people): Ideea a pornit în primă fază de la una dintre competițiile la care am participat, deoarece trebuia să creăm un birou inteligent. Ulterior, am revenit strict la ideea de scaun la care am lucrat în ultima săptămână pentru a avea un prototip final la Innovation Labs. Punctul de start a fost unul simplu, și anume: care sunt problemele angajatului din mediul Office? Cu sihuranță durerile de spate! Iar de aici a pornit totul.

Cum ați împărțit sarcinile de lucru?

Proiectul cuprinde: electronica de pe scaun, o aplicație pentru calculator, o aplicație pentru telefonul mobil și o bază de date. Tehnic vorbind, fiecare s-a ocupat de partea pe care o stăpânește cel mai bine. La final, când a trebuit să integram totul, echipa a lucrat cot la cot pe aceeași direcție pentru ca totul să fie cât mai bine închegat.

Care au fost etapele de realizare a invenției și ce dificultăți ați întâmpinat?

În primul rând am gândit proiectul pe foaie și am stabilit de ce avem nevoie pentru a-l implementa. Mai apoi, ne-am împărțit pe roluri, iar la final am integrat totul într-un pachet complet, cu speranța de a crea soluția ideală pentru oamenii care petrec ore în șir la birouri. Dificultățile au apărut la partea de electronică pe care ne-am creat-o noi de la zero. Această ramură din proiect a necesitat și cercetare, deoarece nu am găsit pe piață senzori care să măsoare exact ce aveam noi nevoie.

Pe parcursul acestui proiect, ați avut parte de susținere din partea profesorilor?

Da, iar cu acest prilej doresc să le mulțumim domnilor profesori: Ovidiu Petru Stan și Ioan-Valentin Sita din cadrul UTCN.

Cum funcționează acest scaun?

Utilizatorul își creează un cont și își calibrează scaunul (din aplicația de calculator sau mobil) pentru ca măsurătorile să fie cât mai exacte. Din acest moment, începe măsurarea datelor de la senzori și interpretarea lor. De fiecare dată când utilizatorul stă greșit pe scaun, acesta primește o notificare pe calculator. De asemenea primești o notificare și când petreci prea mult timp pe scaun. Există funcții de istoric pentru a vedea comparativ situația spatelui tău de acum ceva timp.

Doriți să comercializați acest produs? Dacă da, ați discutat cu cineva pentru un parteneriat?

Cu siguranță! Suntem deschiși la parteneriate atât cu firme care produc mobilă, cât și cu firmele care distribuie mobilier de birou. Avem câteva contacte stabilite, dar încă nu este nimic clar. În zilele ce urmează, vom discuta mai multe. O altă direcție ar putea fi un parteneriat cu o rețea de asigurări de sănătate care ar putea fi interesată de datele utilizatorilor, în cazul în care aceștia doresc să le facă publice.

sursa: brightside.me

Cum se raportează oamenii la invenția voastră?

Multă lume a fost interesata și practic ne-au confirmat faptul că în ziua de azi, durerile de spate cauzate de statul într-o poziție incorectă pe scaun, sunt o mare problemă în rândul angajaților din birouri.

Aveți și alte proiecte de acest gen pe care doriți să le puneți în aplicare? Care ar fi?

Da, mare parte din proiectele noastre au aplicații medicale. De exemplu, dorim să realizăm o platformă care ar putea facilita accesul oamenilor din zona rurală la medicii specialiști din zona orașelor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE