20 aprilie 2024, 0:26

Adolescentele dezvoltă ticuri, din cauza expunerii îndelungate la TikTok (VIDEO)

Din păcate, nu este o glumă. Adolescente de pe tot globul au apărut la cabinetele medicilor cu ticuri (smucituri fizice și izbucniri verbale), de la începutul pandemiei. După luni de studii pe pacienți și consultări reciproce, experții din spitalele de top din SUA, Canada, Australia și Marea Britanie au descoperit că majoritatea fetelor au ceva în comun: folosesc aplicația TikTok.

Potrivit unei serii de articole din jurnalele medicale recente, medicii spun că fetele au urmărit videoclipuri pe TikTok cu influenceri care au spus că au sindromul Tourette, o tulburare a sistemului nervos care determină oamenii să facă mișcări sau să emite sunete repetitive, involuntare. Centrele pediatrice de tulburări ale mișcării din SUA raportează un aflux de fete adolescente cu ticuri similare.

  • Din martie 2020, Spitalul pentru Copii din Texas a raportat 60 de adolescenți cu astfel de ticuri, în timp ce medicii de acolo aveau unul sau două cazuri pe an înainte de pandemie.
  • La Centrul Tourette de la Universitatea Johns Hopkins, 10% până la 20% dintre pacienții minori au descris comportamente asemănătoare ticului cu debut acut, de la 2% la 3% cu un an înainte de pandemie.
  • Între martie și iunie anul acesta, Centrul Medical al Universității Rush din Chicago a raportat 20 de pacienți cu aceste ticuri, în creștere față de 10 în anul anterior.

 

De la depresie la ticuri

Medicii spun că majoritatea adolescenților au raportat anterior anxietate sau depresie, provocate sau exacerbate de pandemie. Simptomele fizice ale stresului psihologic se manifestă adesea în moduri pe care pacienții le-au mai văzut la alții – de exemplu, pacienți care au prezentat convulsii nepileptice și care, în majoritatea cazurilor, au asistat la convulsiile rudelor cu epilepsie.

Există o mulțime de comportamente asemănătoare ticurilor la care poți fi martor pe TikTok. Când medicii din Marea Britanie au început să studieze fenomenul în ianuarie, videoclipurile care conțineau hashtagul #tourettes aveau aproximativ 1,25 miliarde de vizionări și de atunci a crescut la 4,8 miliarde.

Unii doctori pun la îndoială diagnosticele declarate ale unor persoane cu Tourette de pe TikTok și spun că acele comportamente – ticuri motorii și verbale complexe multiple – par simulate. Sindromul Tourette afectează mult mai mulți băieți decât fete și tinde să se dezvolte treptat în timp, de la o vârstă fragedă. De asemenea, poate fi tratat cu medicamente. Simptomele adolescenților expuși la clipuri reprezintă tulburări neurologice funcționale, o clasă de afecțiuni care include anumite ticuri vocale și mișcări anormale ale corpului, care nu sunt legate de o boală. Medicii recomandă terapia comportamentală cognitivă și le spun pacienților să stea fără TikTok câteva săptămâni.

 

Algoritmul, bată-l vina!

Aproximativ 30 de adolescenți trimiși la Centrul Medical al Universității Rush în ultimul an au prezentat o serie de acțiuni involuntare, de la mișcări spasmodice ale brațelor la înjurături. Comportamentul auto-vătămător a fost des întâlnit, mulți pacienți prezentând vânătăi și abraziuni rezultate din ticurile lor.

TikTok este deosebit de popular în rândul adolescentelor, clasându-se în multe studii drept aplicația lor de socializare preferată. Multe dintre videoclipurile care prezintă persoane care afișează ticuri arată cât de greu este să gătească sau să spună alfabetul în timp ce au de-a face cu mișcări corporale incontrolabile sau izbucniri verbale. Odată ce utilizatorii apasă pe videoclipurile care apar pe pagina „Pentru tine”, pot urma altele similare, alese de un algoritm care-și bazează deciziile pe cât timp petrec oamenii cu un tip de conținut.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE