19 aprilie 2024, 17:45

Adoptă o casă la Roșia Montană!

În 2021, Roșia Montană a împlinit 1890 de ani de atestare documentară. Din cauza pandemiei, manifestările culturale de pe timpuri nu mai pot avea loc, dar asta nu înseamnă că nu poți contribui la prezervarea și restaurarea acestei zone magnifice. Anul trecut, o echipă inimoasă s-a mobilizat să intervină de urgență la lapidariumul din cadrul Muzeului Mineritului, acolo unde zăpada a deteriorat grav structura de protecție.

Pe de altă parte, „Adoptă o Casă la Roşia Montană” este un program derulat de Asociația ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, asociaţie activă în domeniul cercetării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităţilor şi al societăţii. Programul a fost inițiat în 2012, în parteneriat cu comunitatea locală interesată de protejarea patrimoniului și a drepturilor membrilor comunităţii de la Roşia Montană.

Prin acest proiect se stabileşte o conexiune între proprietarii locali ai clădirilor istorice care doresc să trăiască în continuare în zona Roşiei Montane şi persoane sau organizaţii care doresc să contribuie prin donaţii sau voluntariat la protejarea, cunoaştera şi recunoaşterea patrimoniului cultural al zonei. Fac obiectul acestui proiect toate locuinţele miniere vernaculare, bisericile și edificiile publice din Roşia Montană şi din împrejurimi.

Programul se derulează prin implicarea voluntarilor care răspund apelurilor în fiecare an și investesc timp și energie în renovarea clădirilor valoroase din Roșia Montană. Echipa de organizare se implică tot în regim de voluntariat. Sunt organizate evenimente (Zilele Patrimoniului, ateliere, contribuția la alte activități de promovare a patrimoniului Roșiei Montane etc.) prin contribuția celor care donează (materiale, scule, transport, bani) și a invitaților (artiști, colaboratori) care se implică pro bono.

Dacă doreşti să te implici într-unul dintre proiectele de conservare la Roşia Montană şi în împrejurimi, participă la programul de voluntariat, în folosul comunităţii locale şi pentru publicul larg. În funcţie de abilităţile şi cunoştinţele cu care poţi contribui, trimite o scurtă scrisoare de motivaţie la [email protected].

Foto: Adoptăocasă.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol