20 aprilie 2024, 2:22

Speranță: Aducanumab, posibil medicament împotriva maladiei Alzheimer. A fost aprobat de FDA

Se pun mari speranțe în prezent în cercetarea maladiei Alzheimer, datorită medicamentului Aducanumab. Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a aprobat medicamentul pe 7 iunie și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) ar putea face acest lucru până la sfârșitul anului.

Aprobarea FDA este prima pentru un medicament dedicat bolii Alzheimer în ultimii 20 de ani, precizează BBC.

Medicamentul și-a demonstrat capacitatea de a elimina în mod eficient plăcile beta amiloide dăunătoare (cunoscute sub numele de A-beta) din creier. Dar dezbaterea continuă în comunitatea științifică: este suficient acest lucru pentru a opri declinul memoriei? De asemenea, o dilemă este că pacienții ar trebui să ia medicamentul cu mult înainte de a prezenta primele simptome ale demenței.

Inventatorii medicamentului provin de la Universitatea din Zurich. Roger Nitsch și Christoph Hock nu s-au uitat în primul rând la pacienții cu Alzheimer, ci la persoanele sănătoase și apte, de vârstă înaintată. Ei au căutat în mod specific celule imune capabile să formeze anticorpi împotriva A-beta și au găsit ceea ce căutau. Au decodat anticorpii și i-au reconstruit în laborator. Împreună cu compania americană Biogen, au dus apoi substanța activă în studiile clinice.

Tratamentul precoce este cheia

Proteina A-beta apare la toți oamenii ca monomer (moleculă simplă). Cu toate acestea, atunci când se combină pentru a forma oligomeri (un precursor al plăcilor), devine dăunătoare. Urmează activarea apărării imune celulare și formarea ulterioară a mai multor depozite.

Cercetătorii consideră că numai dacă este posibilă combaterea ei într-un stadiu incipient, pierderea de memorie poate fi oprită pe termen lung. Succesul unui tratament depinde de cât de devreme medicii detectează boala și dacă reușesc să intervină cu agentul potrivit. Problema este că Alzheimer trece de obicei neobservată pentru o lungă perioadă de timp și, până când pierderea memoriei devine evidentă, este deja prea târziu. Această problemă s-a reflectat și în studiile clinice cu Aducanumab.

Diferitele evaluări ale eficacității medicamentului au fost legate de doza de medicament pe care participanții au primit-o în diferite studii. Medicii au reușit să determine efectul cel mai puternic la subiecții care au primit o doză deosebit de mare. La ei, scăderea performanței cognitive pare să încetinească. Dar există o problemă cu dozele mari. Aducanumab poate duce la mărirea în volum a creierului, în special pentru persoanele cu o anumită predispoziție genetică numită APOE4. Pacienții care au prezentat astfel de modificări au fost îndepărtați imediat din studiu.

În viitor, va fi important să se înceapă tratamentul medicamentos atunci când pacienții sunt complet normali în ceea ce privește memoria. De aceea, medicii caută biomarkeri pentru a îmbunătăți detectarea precoce.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol