11 ianuarie 2023, 15:08

Află povestea celor mai controversați bascheți care au creat istorie

Articol realizat de Cristian Țene

La începutul anilor ’80 pantofii sport deveniseră la modă printre tinerii americani, care purtau Nike, Adidas, la fel ca idolii lor din baschet, hokey, dar și baseball. Revoluția a fost inițiată de vedeta Chicago Bulls, Michael Jordan a purtat în 1984 o pereche de Nike „Air Jordan 1 High”  având culorile roșu și negru, acest model devenind o legendă a sneakers-ilor.

 

Air Jordan I – „Notorious” – 1984-85 Sursa: cardboardconnection.com

După meciul jucat de Jordan cu încălțările în cu pricina, acesta a fost amendat cu 5.000$ pentru că a încălcat regulamentul și a purtat încălțări cu aceleași culori ca și echipamentul pe care îl purta. Jordan a fost amendat pentru fiecare meci în care îi purta, Nike a acoperit plata tuturor amenzilor. Datorită succesului neașteptat, Nike a continuat colaborarea cu Michael Jordan lansând 32 de perechi care care poartă semnătura marelui baschetbalist. Conform cifrelor, Nike a avut încasări de un miliard de dolari în perioada în care Michael Jordan a jucat în NBA, iar 8% din încasările anuale ale brandului  (30,6 miliarde de dolari) sunt aduse de brandul acestuia.

Air Jordan VII – „Pure Gold” – 1992
Sursa: cardboardconnection.com

 

Deși Nike a semnat contract cu alți sportivi precum Carmelo Anthony, Blake Griffin şi Chris Paul, precum şi cu Derek Jeter (baseball) şi cu Denny Hamlin (Nascar), marca Jordan a rămas cea mai vândută . LeBron James (Miami Heat) este jucătorul de baschet în activitate care „vinde” cel mai bine, însă acesta reuşeşte să vândă o pereche de încălţăminte la şase Jordan.

 

Air Jordan V – „The Fighter” – 1990
Sursa: www.cardboardconnection.com

 

Air Jordan IX – „Perfect Harmony” – 1994
Sursa: cardboardconnection.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol