7 august 2020, 6:30

Află povestea misterioaselor statui din Insula Paștelui

Celebrele statui din Insula Paștelui (Chile) au fost construite undeva între anii 1100 şi 1500, în zone în care vechii locuitori ai acelor zone aveau acces la apă dulce și la alte resurse necesare vieții, susțin cercetătorii.

Uriașele statui din rocă monolitică, cu o înălțime de până la 12 metri și o greutate de 75 de tone, a căror origine rămâne înconjurată de mister, au uimit generații întregi de vizitatori ai acestei insule cunoscute și sub numele de Rapa Nui.

Cercetătorii s-au întrebat multă vreme de ce anumite regiuni de pe insulă au fost selectate pentru amplasarea statuilor, însă un nou studiu publicat în jurnalul de specialitate „PLOS One” a arătat că respectivele zone sunt situate în apropierea unor surse de apă dulce. Pe Rapa Nui există în prezent circa 800 de moai și 300 de ahu, platformele monumentale pe care aceste statui sunt amplasate. Se crede că acestea au fost realizate de comunități diferite, cea mai veche dintre ele datând din secolul al XIII-lea, menționează Historia.ro. 

Sursă Foto: descopera.ro

„Atunci când am început să examinăm detaliile hidrologice, am remarcat o legătură strânsă între accesul la apa dulce și amplasarea statuilor”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Carl Lipo, antropolog la Binghamton University din NewYork, potrivit Historia.ro. 

Potrivit acestuia, zonele din jurul platformelor ahu „erau legate exact de locurile în care ieșeau la suprafață cursuri de apă dulce din subteran, acest lucru fiind valabil chiar și în cazul monumentele din interiorul insulei, nu doar al celor de pe coastă. El a precizat, totodată, că în locurile unde nu sunt amplasate ahu sau moai nu există surse de apă dulce.

Cea mai înaltă figură construită este cunoscut sub numele de „Paro” şi are aproape 10 metri înălţime. Remarcabil, există peste 887 de Moai pe insulă. În timp ce comunitatea arheologică conştientiza încă din 1914, când a avut loc expediţia Mana cu Katherine Scoresby Routledge, că aceste capete de piatră au corpuri, demonstrarea acestui lucru pare să fi luat prin suprindere o parte din public.

Sursă Foto: descopera.ro

„Motivul pentru care oamenii cred că acolo sunt doar capete se explică prin faptul că pe insulă există circa 150 de statui îngropate până la umeri pe panta uni vulcan. Ele sunt cele mai renumite, cele mai frumoase şi cele bune pentru de fotografiat dintre toate statuile de pe Insula Paştelui. Acest lucru a sugerat oamenilor care nu au văzut fotografiile celorlalte statui dezgropate de pe insulă că acestea pot avea doar capete”, a declarat Van Tilburg de la Institutul de Arheologie Cotsen, Universitatea din California (Los Angeles), potrivit Descoperă.ro. 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.