25 aprilie 2024, 0:56

Un agent cancerigen, în zeci de produse de protecție solară

Laboratorul independent Valisure a anunțat că a găsit cunoscutul carcinogen benzen – un compus legat de cancerele de sânge, cum ar fi leucemia – în 78 de produse de protecție solară. Dar unii experți ridică semne de întrebare cu privire la modul în care a fost realizat studiul. CEO-ul companiei Valisure, David Light, a apărat metodologia utilizată în testarea a 294 de loturi de produse de la 69 de companii diferite.

Dermatoloaga Ranella Hirsch spune că ceea ce trebuie să înțeleagă consumatorii este că aceasta nu este o problemă a produselor de protecție solară, ci o problemă de contaminare. Ingredientele de protecție solară sunt sigure și ar trebui utilizate pentru a proteja împotriva riscului cunoscut și stabilit de cancer de piele. Potrivit Fundației pentru Cancerul Pielii, în SUA sunt diagnosticate în fiecare an mai multe persoane cu cancer de piele decât toate celelalte tipuri de cancer combinate, iar utilizarea regulată a protecției solare cu spectru larg de cel puțin SPF 15 poate reduce riscul de cancer de piele.

Benzenul, contaminantul detectat de Valisure, este o componentă a benzinei și un solvent utilizat frecvent în cauciuc. Este, de asemenea, utilizat la extragerea uleiurilor din semințe și nuci și la fabricarea detergenților și a produselor farmaceutice. Produsul chimic se găsește în aer în emisiile provenite de la arderea cărbunelui și a petrolului, fumatul tutunului, benzinării și eșapamentele vehiculelor.

Nu sunt motive de îngrijorare

Martyn Smith, profesor de toxicologie, a declarat că nu a fost surprins de descoperirile laboratorului Valisure, deoarece benzenul este greu de evitat. Este elementul de bază pentru multe substanțe chimice din lumea noastră, inclusiv multe medicamente, precum aspirina. Se găsește și în toți combustibilii fosili și oricând arzi orice, de la un foc de lemne la o lumânare. Smith a comparat cel mai înalt nivel de contaminare cu benzen menționat în raportul Valisure cu respirația în aerul urban timp de 24 de ore și a estimat că aplicarea a 10 ml de protecție solară contaminată (aproximativ o aplicare) ar putea – în cel mai rău caz – să conducă la absorbția a aproximativ jumătate din cantitatea de benzen pe care o primești respirând aerul orașului timp de o zi.

Alte îngrijorări legate de raportul Valisure ridicate de oamenii de știință au fost că s-a bazat pe nivelurile de expunere orală, deși protecția solară este aplicată local și a folosit compusul chimic NDMA ca punct de referință comparabil în testarea sa, deși nivelurile de toxicitate și alte aspecte ale benzenului și NDMA nu sunt aceleași.

Atunci când Valisure și-a anunțat concluziile, a lansat, de asemenea, o petiție cetățenească către Administrația de Alimente și Medicamente (FDA) din SUA, prin care solicita retragerea produselor contaminate. De asemenea, compania solicită modificări ale reglementărilor, inclusiv crearea de reguli sau ordine administrative care să necesite testare robustă la nivel de lot chimic independent și verificarea conținutului chimic al loturilor de medicamente și al altor produse de consum reglementate.

FDA a declarat că evaluează petiția și va publica răspunsul său pe www.regulations.gov.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol