19 noiembrie 2023, 22:19

Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat vaccinul Pfizer pentru copiii între 12 și 15 ani

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat, vineri, administrarea vaccinului Pfizer pentru copiii între 12 și 15 ani.

EMA a anunțat pe Twitter că și pentru această categorie de vârstă este recomandată administrarea vaccinului în două doze, la distanță de 3 săptămâni.

„Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat astăzi autorizarea vaccinului COVID-19 de la compania BioNTech Pfizer pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani. Datele care reies din studiile efectuate arată un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bune, iar eficacitatea a fost maximală. În grupul copiilor care au fost vaccinați nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinați. Odată cu această autorizare facem încă un pas spre normalitate! Schema de vaccinare și modalitățile de programare sunt la fel ca la populația adultă. Este important de menționat că este obligatorie acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către tutorele legal. În acest moment, platforma de programare este în curs de optimizare, iar de săptămâna viitoare va putea permite programarea prin contul părinților”, a declarat Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, citat de RO Vaccinare.

Vaccinul Pfizer-BioNTech a fost deja autorizat în SUA și Canada pentru administrarea de la vârsta de 12 ani.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, joi, că aşteaptă decizia Asociaţiei Europene a Medicamentului privind vaccinarea copiilor, iar după ce această decizie va fi emisă, România va începe vaccinarea minorilor cât de repede posibil.

”Aşteptăm cu nerăbdare decizia Asociaţiei Europene a Medicamentului, cât de repede posibil vom aproba şi noi şi vom începe vaccinarea la această grupă de vârstă. Evident că vaccinarea va avea nevoie şi de acordul informat al părintelui. Sperăm să existe o cât mai mare colaborare cu părinţii şi cu medicii de familie aşa încât copii care nu neapărat suferă şi nu dezvoltă forme foarte severe, dar sunt un vector important de transmitere, să se vaccineze în număr cât mai mare”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă a fost întrebată, de asemenea, cât de repede va putea începe vaccinarea copiilor, după decizia EMA , ea răspunzând că totul depinde şi de cât de repede vor fi făcute modificări în Registrul Electronic de Vaccinare.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a precizat, marți, că după ce EMA va autoriza administrarea vaccinului va mai dura câteva zile până când acesta va putea fi folosit în România pentru copiii de 12-15 ani.

„Reglementările sunt foarte clare: de la momentul la care Agenția Europeană a Medicamentului recomandă autorizarea, Comisia ia act de această recomandare și acordă autorizarea propriu-zisă. Ulterior, se face traducerea rezumatului caracteristicilor produsului în limba română, pentru țara noastră, și de la acel moment autorizarea este recunoscută în țara noastră și vaccinul poate să înceapă să fie administrat. Noi am avut o ședință de lucru cu experți, inclusiv pediatri, medici de familie, în cadrul CNCAV, și, practic, nu avem nevoie de o reorganizare a activităților în centrele de vaccinare destinate pentru copiii cu vârstă între 12 și 15 ani. Sunt aceleaşi proceduri medicale. Evident că avem nevoie de consimțământul părinților sau al tutorelui legal și, de asemenea, copiii pot să fie vaccinați și în cabinetele de medicină de familie, ținând cont de faptul că vom putea distribui și vaccin Pfizer în rețeaua de medicină de familie. Ca atare, avem iarăși o abordare multiplă, cu identificarea mai multor mijloace prin care copiii pot să beneficieze de vaccinare (…) Cred că de la momentul recomandării de autorizare mai durează câteva zile până când se definitivează celelalte etape, traducerea și recunoașterea autorizării în toate statele membre. Este puțin probabil ca pe 1 iunie să fie toate etapele parcurse”, a spus Valeriu Gheorghiță.

 

 

Sursa foto: RO Vaccinare

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol