30 noiembrie 2021, 14:06

Agenții saudiți care l-au ucis pe jurnalistul Jamal Khashoggi aveau pregătire paramilitară în SUA

Agenții saudiți care l-au ucis pe jurnalistul Jamal Khashoggi aveau pregătire paramilitară în Statele Unite ale Americii, scrie The New York Times. Antrenamentele au fost aprobate de Departamentul de Stat american, iar acest lucru subliniază pericolele pe care le ridică parteneriatele americanilor cu guvernele represive, scrie ziarul citat.

Potrivit unor documente și declarațiilor unor persoane familiarizate cu cazul, patru saudiți care au participat în 2018 la uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi de la Washington Post au beneficiat de antrenamente paramilitare în Statele Unite în 2017, printr-un contract aprobat de Departamentul de Stat.

Instrucția a avut loc când unitatea secretă responsabilă cu uciderea lui Khashoggi începea o amplă campanie de răpiri, detenții și torturări ale unor cetățeni saudiți, ordonate de prințul moștenitor Mohammed bin Salman, liderul de facto al Arabiei Saudite, cu scopul zdrobirii disidenței din interiorul regatului.

Pregătirea a fost asigurată de firma de securitate Tier 1 Group din Arkansas,  care aparține firmei de investiții de capital Cerberus Capital Management. Compania afirmă că pregătirea era de natură defensivă și concepută pentru o mai bună protecție a liderilor saudiți. O persoană familiarizată cu antrenamentele a declarat că ea includea și acțiuni de supraveghere și de luptă.

Nu există nicio dovadă că liderii americani care au aprobat antrenamentele sau șefii grupului Tier 1 știau că saudiții erau implicați în represiunile interne din Arabia Saudită, scrie NYT.  Dar simplul fapt că Guvernul a aprobat o pregătire paramilitară la nivel înalt pentru agenți care au comis o crimă macabră arată în ce măsură au devenit Statele Unite strâns legate de o națiune autocrată ai cărei agenți au comis încălcări oribile ale drepturilor omului, mai scrie NYT.

Sursa foto: Wikimedia Commons/Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.