18 noiembrie 2023, 0:02

Ai avut COVID, dar nu ai anunțat medicul. Acum vrei să călătorești. Ce ai de făcut

Cu toții cunoaștem cel puțin o persoană care, din varii motive, deși a avut COVID-19, nu a anunțat nici DSP, nici medicul de familie, deci nu a figurat ca atare în evidențele oficiale. S-a tratat acasă, cum a știut mai bine sau cum a citit mai bine pe Internet. Dar acum vrea să circule liber, că doar a venit vara și nu mai ține figura cu statul în casă.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, estima recent că numărul acestora ar putea fi de până la 5 ori mai mare decât o arată evidențele oficiale.

Cum ar putea aceste persoane să demonstreze că au imunitate ca să se poată bucura, de pildă, de certificatul verde, pentru a putea călători sau pentru a avea acces la anumite evenimente?

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a explicat joi seara la Digi24 care ar fi cea mai bună soluție în cazul lor.

Andrei Baciu a arătat de ce testul de determinare a anticorpilor nu este acceptat la nivel oficial pentru a putea fi introdus în certificatul verde ca dovadă a trecerii prin boală.

„Dacă și-au făcut totuși un test prelevat de un cadru medical, rezultatul pozitiv al acestuia este transmis către DSP sau raportat în platforma Coronaforms și ar trebui să fie în sistem. Dacă totuși nu se găsește în sistem, din punct de vedere teoretic – dar strict teoretic – ar mai fi posibilitatea determinării anticorpilor, care însă nu a putut să fie standardizată. Problema aici este de a seta un base-line, a avea un standard unic pentru determinarea anticorpilor, pe care nu îl avem. Din punct de vedere medical, trebuie să ai date și dovezi științifice foarte solide”, a spus Andrei Baciu.

Astfel, aceste persoane trebuie să-și facă un test pentru a putea călători sau pentru a avea acces la anumite evenimente, chiar dacă ele sunt imunizate. „Sau există o soluție și mai bună: să se vaccineze”, a adăugat secretarul de stat, explicând că un test este valabil maximum 72 de ore și, în plus, costă, pe când vaccinul este gratuit.

„Mai mult de atât, facem un test, mergem în Grecia și e posibil ca Grecia să treacă pentru România dintr-un scenariu în altul: din scenariul verde să treacă în scenariul galben sau din scenariul galben să treacă în cel roșu. Pe condițiile existente în acest moment, doar vaccinarea este cea care te scapă de carantină pentru scenariul roșu. Pentru scenariul galben, și un test RT-PCR negativ în ultimele 72 de ore”, a arătat Andrei Baciu.

El a menționat că în momentul de față, vaccinarea este disponibilă și în aeroport și va fi disponibilă și în alte puncte importante.

„Deci, este foarte ușor, oriunde te duci, stai 15 minute, aștepți, nu trebuie să faci nimic special, nu trebuie să inițiezi un proces, să faci o programare. Mergeți în aeroport, vă vaccinați și ai certitudinea că nu intri în carantină când te întorci, dar cel mai important este faptul că-ți oferă o protecție pentru tine și pentru familie”, a punctat Andrei Baciu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol