25 aprilie 2024, 14:14

Ai luat decizia de a studia în altă țară? Lucruri de care trebuie să ții cont

Luni, 1 octombrie, începe noul an universitar. Facultățile sunt pregătite să își primească noii studenți.

Totuși, nu toți tinerii aleg să studieze în România, din ce în ce mai mulți aplică pentru universitățile din străinătate.

Cu toate acestea, studenții trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte atunci când pleacă la studii peste hotare.

„Pasiune vs salariu în educație și carieră
Se spune că în viață e bine să faci ce-ți spune inima, să îți urmezi pasiunea, visul, pentru că asta te face fericit la drum lung. Însă atunci când îți alegi domeniul de studiu trebuie să ai în vedere cum îmbini pasiunea cu veniturile pe care le vei avea după absolvire. Din acest motiv este este bine să bine să te asiguri că ești la curent cu ce se întâmplă pe piața muncii și că așteptările tale sunt conforme cu realitatea. O documentare prealabilă privind salariul mediu după primul an după absolvire poate fi un bun reper pentru piața muncii dintr-o anumită țară, în joc aflându-se mulți factori care influențează nivelul de câștig: compania care te angajează, industria în care lucrezi, orașul, etc.. Informațiile referitoare la câștigurile din anumite domenii pot fi accesate fie direct de la universitățile la care îți dorești să aplici sau de la consultanții educaționali care te ajută în procesul de alegere a domeniului de studiu și, implicit, al universității.
Iată și câteva repere la nivel internațional care pot fi utile în acest sens. Spre exemplu, în Marea Britanie, salariul mediu raportat este de 23.000 lire sterline, însă, în general, absolvenții pot ajunge să câștige și 70.000 de lire pe an în domenii de nișă care implică ultra competențe. În același timp, pentru început, câștigurile se pot situa și la nivelul de 16.000 de lire.
Salariul mediu pentru absolvenți în Danemarca este de 68.000 euro pe an, iar în Olanda, salariul mediu de început al unui absolvent de universitate este aproximativ 2.600 euro pe lună, adică 31.200 pe an. În SUA, salariul mediu anual pentru absolvenți este de 42.000 dolari.
Acestea reprezintă simple repere, întrucât domeniul de activitate este primul factor care determină nivelul salarial și este necesară o analiză complexă pentru rezultate specifice. Aici intervine rolul consultantului educațional IntegralEdu care poate ajuta cu o analiză completă a profilului candidatului pentru a determina atât domeniul potrivit, cât și opțiunile de carieră.

Ce sunt specializările de nișă și cum pot ajunge acestea opțiuni educaționale de viitor
Specializările de nișă sunt o nouă tendință în educația internațională, mai ales în Marea Britanie. Universitățile au dezvoltat noi domenii de studiu, având în vedere că piața muncii solicită mediului academic specialiști cu background consistent de nișă, creând noi joburi.”

Citiți articolul integral AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol