Site icon Editia de Dimineata

Ai obiceiuri alimentare sănătoare, dar te îngrași. Care sunt motivele

Ai, n-ai probleme de sănătate, cumperi diverse produse fără gluten, că așa ai auzit/citit de la diverși, că e ultima modă alimentară. Ai, n-ai probleme cu carbohidrații, tu îi eviți, căci știi că ”nu sunt de bine”, toți dau vina pe ei, că din cauza lor se îngrașă. Și tot așa, cu grăsimi, proteine, glucide. Practic, de ani și ani sunt luate la rând și puse la index ba pastele făinoase, ba dulciurile, ba carnea roșie. Rând pe rând sunt scoase din meniu, considerate periculoase.

Acum, dietele fără gluten, grăsimi sau carbohidraţi au devenit regulă, dar dieteticienii avertizează că suntem dezinformaţi, relatează dailymail.co.uk.

Ne lipsim voit de nutrienți importanți

Respectând aceste reguli stricte, ne putem lipsi de nutrienţi importanţi care reduc apetitul, ne îmbunătăţesc starea de spirit şi ne ajută să arătăm bine. Războiul împotriva glutenului s-a intensificat graţie dietelor unor vedete precum Gwyneth Paltrow şi Gisele Bündchen.

Este îmbucurător faptul că oamenii încep să înţeleagă importanţa alimentaţiei şi caută calea lor spre sănătate şi longevitate. Însă majoritatea strategiilor iau naştere sub influenţa experţilor în marketing, care nu posedă suficiente informaţii despre necesităţile fiziologice ale organismului, însă ştiu bine cum să manipuleze opinia cetăţenilor sensibili.

Dieteticienii şi nutriţioniştii susţin însă că singurele persoane care ar trebui să renunţe complet la gluten sunt cele care suferă de intoleranţă la această proteină. Mai multe studii, inclusiv unul recent, realizat de Universitatea Harvard, au arătat că dietele care includ o cantitate normală de gluten scad riscul de diabet tip 2.

Actualmente în Occident persistă o fobie de gluten, care treptat ajunge şi pe meleagurile noastre. Se afirmă că glutenul scade imunitatea, are impact negativ asupra tractului digestiv şi a sistemului nervos.

Intoleranța la gluten sau hipersensibilitatea la gluten

Acest lucru este valabil doar pentru persoanele care suferă de boală celiacă, intoleranţă la gluten sau hipersensibilitate. În acest caz, consumul de gluten într-adevăr duce la agravarea stării de sănătate şi la dezvoltarea multor boli grave, cum ar fi diabetul zaharat de tipul 1 şi osteoporoza.

Însă de boală celiacă suferă numai 1% din populaţie. Dar de hipersensibilitate la gluten cel mult 13% din populaţie. Unii cercetători invocă cifra de 6%, unii consideră că numărul unor astfel de bolnavi nu ar depăşi 0,5%.

Cerealele integrale cu gluten sunt bogate în vitamine şi minerale şi ajută la scăderea riscului de boli cardio-vasculare şi anumite tipuri de cancer. În plus, alimentele fără gluten produse industrial pot avea zahăr şi grăsimi adăugate, ceea ce le lipseşte de efectul benefic asupra sănătăţii.

Carbohidrații – buhuhuu

Numeroase studii au arătat că persoanele care evită carbohidraţii încearcă să găsească alte surse de energie şi, inevitabil, consumă alimente nesănătoase, bogate în zahăr.

Carbohidraţii au primit o gură de oxigen atât de necesară, cel puţiun din punct de vedere al atitudinii oamenilor, datorită unui studiu care au demonstrat beneficiile consumului de paste.

Studiul, realizat în Italia, normal, a descoperit o legătură între consumul de paste şi scăderea indicelui de masă corporală. După examinarea a 2.300 de persoane, cărora le plac pastele, studiul a ajuns la concluzia că este puţin probabil ca aceste persoane să sufere de obezitate în general, şi abdominală, în particular.

Şi, dacă unii îşi refuză plăcerea de a mânca o farfurie mare cu spaghetti sau o pizza, ştiinţa le demonstrează cum carbohidraţii le pot îmbunătăţi starea de spirit. Studiul a stabilit o legătură între carbohidraţi şi secreţia de serotonină, un hormon natural stabilizator care scade depresia.

Nutriţionista australiană Lyndi Cohen susţine că introducerea carbohidraţilor în dietă a ajutat-o să facă faţă anxietăţii diagnosticate în 2010. „O mulţime de legume şi zarzavaturi încetinesc arderea carbohidraţilor, care ajută la menţinerea stabilă a stării de spirit şi a hormonilor”, a declarat ea pentru Daily Mail Australia.

Dieta fără lactoză

Încă un fenomen larg răspândit. La vârstă fragedă organismul secretă în cantitate suficientă o enzimă numită lactază, aceasta are menirea de a digera laptele matern. Însă odată cu înaintarea în vârstă, consumăm mai puţin lapte, de aceea secreţia de lactoză se reduce la nivel genetic.

În cazul insuficienţei de lactază, după aproximativ 30 de minute de la consumul de lapte sau de produse lactate ar putea începe diareea, spasme abdominale şi flatulenţă. Gravitatea simptomelor depinde de gradul insuficienţei de enzime – persoana cu deficit nu prea mare de enzime poate să nu simtă nimic.

Dacă întotdeauna după consumul de lapte ai senzaţia de disconfort, atunci exclude-l din alimentaţie. Însă nu renunţa la consumul altor produse lactate – unt, chefir, iaurt, caşcaval şi smântână, care sunt bine fermentate şi conţin probiotice. Convinge-te că laptele este adevărata cauză, dar nu bolile gastro-intestinale.

În plus, nu confunda intoleranţa la lactoză cu alergia la proteinele lactate. Acest tip de alergie se manifestă în copilărie – apare o reacţie spontană la o cantitate minimă de proteine consumate.

Alegând sistemul de alimentaţie, ţine cont de specificul sănătăţii. Dar nu urma orbeşte moda.

Grăsimile

Mâncarea congelată şi snack-urile ambalate conţin zaharuri ascunse, folosite pentru a le amplifica aroma. În locul acestora, e preferabil să consumaţi alimente ce conţin grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado sau iaurtul grecesc.

Mai există şi mitul că, prin eliminarea completă a unor alimente, slăbeşti mai repede. Dietele cu sucuri de fructe reprezintă o altă nebunie marca Hollywood, dar nu vă lăsaţi prostiţi de imaginile frumoase cu recipiente de plastic în care străluceşte ceva galben sau verde.

Majoritatea acestor sucuri conţin pulpă de fructe, mult zahăr şi nu dau sentimentul de saţietate pentru mult timp. De asemenea, ele nu conţin nutrienţi care ajută organismul să-şi atingă întregul potenţial.

Totuşi, dacă nu vreţi să renunţaţi la sucuri de tot, nu vă fie teamă. Combinaţi-l cu iaurt pentru proteine, dar încercaţi să mâncaţi mai multe legume pentru că ele conţin mai puţin zahăr, comparativ cu fructele.

Exit mobile version