16 aprilie 2024, 7:35

Ai senzația că unele lucruri te depășesc? Șapte practici-cheie pentru a te calma atunci când te simți tensionat

Ai senzația că unele lucruri te depășesc uneori? Ai ajuns în locul potrivit. Fie că motivul este un an stresant cum e 2020, ori ești stresat de un singur lucru care te face să te simți tensionat, există lucruri rapide pe care le poți face pentru a te simți mai bine.

Eve Lewis Prieto, directorul meditației de la Headspace, a explicat că, atunci când ne simțim copleșiți, suntem de obicei atât de prinși în propriile noastre gânduri încât nu știm ce se întâmplă în jurul nostru.

„În aceste momente, poate fi greu să ne încetinim gândurile, pe măsură ce apar gânduri din ce în ce mai anxioase”, a spus ea.

De aceea, este important să îți iei un moment pentru a te relaxa. Mai jos, găsești șapte sfaturi recomandate de experți pentru a te ajuta să îți recapeți calmul instantaneu.

1. Scanează-ți trupul

Unul dintre exercițiile introduse de Prieto pentru restabilirea unei liniști interioare este ceea ce ea numește scanarea corpului.

„Începeți prin a vă așeza confortabil pe un scaun sau culcat – eu prefer să mă întind și să închid ochii”, a spus ea, citată de publicația Today.

„Respirați adânc, concentrându-vă pe plămânii care se umplu cu aer și corpul se înmoaie în timp ce expirați. Simțiți greutatea corpului ce apasă pe scaunul pe care vă aflați și acordați atenție acestui lucru. Scanați-vă foarte încet trupul prin fiecare parte a corpului într-un ritm uniform”, explică Prieto.

Sursă foto: ct100.ro

În timp ce faci acest lucru, observă cum se simte corpul dumneavoastră.

„Nu vă faceți griji dacă mintea se rătăcește, lăsați ușor gândul să se ducă și reveniți la scanarea corpului până când ați ajuns la degetele de la picioare”, a spus ea. Repetați acest proces de câteva ori pentru a vă ajuta să vă relaxați mușchii și să vă redirecționați atenția departe de gândurile care vă fac să vă simțiți anxioși.

2. Fă o plimbare

Autorul bestseller-ului pentru sănătate, Sarah Wilson, a cărui nouă carte, „This One Wild and Precious Life” apare pe 29 decembrie, a spus că mersul pe jos în natură poate avea beneficii majore pentru starea ta fizică și mentală.

Sursă foto: elytis-hospital.ro

„Douăzeci de minute de mers moderat, de preferință în spațiile verzi, s-au dovedit a avea efecte masive asupra cortizolului și dopaminei”, a spus Wilson.

Inspiră când pășești cu primul picior înainte, apoi expiră în timp ce pășești cu celălalt picior. Un alt lucru pe care îl puteți face, a sugerat ea, este să vă imaginați să atrageți energie proaspătă de pe pământ prin inhalare și împingeți energia toxică înapoi cu expirația.

3. Odihnă

Educatoarea pentru justiție rasială și activistă spirituală Rachel Ricketts spune că, atunci când se simte copleșită, se odihnește emoțional, mental, spiritual și fizic pentru recuperarea păcii interioare.

„Îmi place să iau o clipă să mă întreb:„ Cum se simte inima mea? ”, astfel încât să înțeleg când mă simt copleșită sau anxioasă, și atunci când și când sunt, fac tot posibilul să găsesc o modalitate de a mă odihni cât mai mult.”

Sursă foto: infoinstituții.ro

Ea a spus că odihna înseamnă mult mai mult decât somnul.

„Uneori, odihna pare sinonimul unui pui de somn, dar poate părea, de asemenea, momente aflate în tăcere, în care mă conectez cu respirația, oprindu-mi telefonul sau notificările telefonice, refuzând tentația de a-i ajuta pe ceilalți înaintea mea sau spunând „nu” fără explicații”, a spus ea.

4. Exersează testul de mișcare

Tara Stiles, proprietarul Strala Yoga și autoarea viitoarei cărți de wellness „Mintea curată, corpul curat”, care va fi lansată pe 29 decembrie, a declarat că eliminarea stresului său este o mișcare pe care a poreclit-o „testul de mișcare”.

Sursă foto: eva.ro

Stiles sugerează să stai pe scaun sau să stai în picioare și să-ți apleci genunchii puțin în timp ce îți înmoi coatele sau umerii. Acest proces vă va ajuta să vă simțiți mai relaxați și să vă ușurați anxietatea pe care o experimentați.

5. Meditație

Anita Moorjani, autor de bestseller, sugerează să iei un moment pentru a medita și a respira atunci când te simți copleșit.

„Mintea ta va fi calmă în câteva minute”, a spus ea.

Sursă foto: iamacademy.nl

Pentru a începe, stai liniștit și concentrează-te asupra respirației.

„Nu vă gândiți nici măcar la nevoia de a vă curăța mintea”, a spus ea, adăugând că o mulțime de oameni sunt intimidați de meditație, deoarece nu sunt în stare să-și lămurească gândurile.

„De fiecare dată când mintea o ia razna, doar schimbați ușor atenția înapoi la respirație”, a explicat ea.

6. O ceașcă de ceai

Există o versiune a meditației pe care o poți face doar cu o ceașcă de ceai de mușețel.

Instructorul de yoga Meryl Arnett spune că această practică te poate ajuta să te readuci în momentul prezent, fără gânduri stresante.

„Luați un loc confortabil și țineți cana de ceai în ambele mâini”, a spus ea.

Sursă foto: macularsociety.org

„Respirați adânc prin nas și apoi eliberați respirația cu un oftat din gură”, explică aceasta.

Privește cana din mâini. Observă-i culoarea, forma cănii și a lichidului din interior. Simte textura cănii cu degetele și observă căldura.

„Vedeți dacă puteți urmări căldura lichidului prin palme”, a spus ea.

Ideea acestei practici este să-ți faci simțurile să funcționeze din nou, deoarece de obicei se opresc în momentele stresante.

7. Detensionați degetele de la picioare

Arnett a spus că acest lucru poate părea o prostie, dar ca mamă a doi copii mici este primul lucru pe care îl face atunci când își simte răbdarea testată și anxietatea crește.

„Observați că, deși mintea noastră se poate întoarce în trecut și se poate proiecta în viitor, picioarele noastre sunt întotdeauna chiar aici în momentul prezent”, a spus ea.

„A lua doar câteva secunde pentru a vă simți pe deplin și a fi conștienți de picioarele dvs. vă aduce înapoi în momentul prezent și oferă o pauză din torentul de gânduri. Adesea, acest lucru este suficient pentru a întrerupe răspunsul la îngrijorare și pentru a vă oferi suficient spațiu pentru a face alegeri înțelepte”, explică aceasta.

Nu contează dacă purtați pantofi, șosete sau dacă sunteți desculți, luați un moment pentru a observa ce ating degetele de la picioare (șosete, covor, lemn de esență tare etc.) și pentru a observa cum se simt (sunt calzi sau reci?) .

„Acum, ridică-ți degetele de la picioare ca și cum ai face un pumn cu piciorul, apoi relaxează-ți degetele de la picioare”, a spus Arnett, adăugând că ar trebui să faci asta de două sau trei ori pentru a obține efectul complet.

Sursă foto: snowparkdental.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol