28 aprilie 2024, 2:46

Ajungem Mari, programul care sprijină copiii din centrele de plasament. „Nevoia lor este dincolo de dulciuri și jucării”

Irina Taban are 30 de ani și coordonează unicul program din România care se ocupă de sprijinirea permanentă a copiilor din centrele de plasament. Pentru a acorda acestora toată grija și afecțiunea de care au nevoie și pentru a deveni oamenii responsabili de mâine, Irina a fondat programul educațional „Ajungem Mari”. A început cu fonduri zero, apelând doar la bunăvoința celor care și-au dorit să schimbe, cu adevărat, destine și a clădi personalități puternice.

Sursă Foto: Facebook – Ajungem Mari

Dorința acesteia a fost aceea de a ajuta cât mai mulți copii, fapt pentru care a urgentat implementarea proiectului, iar la nici un an de activitate a început extinderea asociației pe plan național. În prezent, Ajungem Mari se desfășoară în 25 de județe și sunt sprijiniți mai bine de 2.000 de copii.

Pe 5 iunie Ajungem Mari a sărbătorit cinci ani de activitate, iar cu acest prilej, Editiadedimineata.ro a realizat un interviu prin care dezvăluie care sunt cele mai importante activități ale asociației, dar și le care sunt planurile de viitor.

Sursă Foto: Facebook- Ajungem Mari

Irina Taban ne-a răspuns cu onestitate la întrebări, semnalând printre multe alte aspecte și necesitatea ajutorului din partea voluntarilor, care sunt un ajutor binevenit oricând.

Irina Taban – Sursă Foto: Facebook

Care este povestea asociației? 

Ajungem MARI a pornit în București, în iunie 2014, cu fonduri 0. Am avut ocazia să cunosc dinainte puterea voluntariatului și a educației non-formale și să vizitez un centru de plasament.

Am avut norocul să fiu încurajată de oameni minunați, care s-au oferit să ajute încă de la început să facem cauza cunoscută și sa găsim voluntari: cineva cu logo-ul, cineva cu website-ul, oameni inimoși au alergat într-un concurs și au strâns fonduri pentru prima tabăra.

Un an mai târziu, am început extinderea programului și în țară, mai întâi în 4 județe, iar peste încă un an în alte 20.

Acum, Ajungem MARI înseamna 1.600 de voluntari care sunt alături de 2.200 de copii și tineri aflați în centre de plasament din București și alte 24 de județe”, a precizat Irina Taban.

Sursă Foto: Facebook – Ajungem Mari

 

Ce v-a făcut să porniți la drum?

Inițial, am observat că proiectele dedicate copiilor din centrele de plasament din România sunt limitate ca timp și ca finanțare. Atunci, am zis că este cazul pentru acești copii, care sunt foarte vulnerabili, să existe proiecte pe termen lung.

Odata cu implicarea primilor voluntari, am primit și confirmarea lor că nevoia copiilor este dincolo de dulciuri și jucării, că își doresc susținere pe termen lung, încurajare, atenție, dragoste și experiențe frumoase care să îi ajute să se dezvolte.

Ne-am dat seama că, atâta timp cât copiii sunt în aceste centre sau se mută dintr-un centru într-altul, una dintre cele mai mari mulțumiri ale lor este că voluntarii le sunt alături, voluntari care încearcă sa le facă viața mai frumoasă”, a mărturisit aceasta.

Sursă Foto: Facebook – Ajungem Mari

Care sunt cele mai mari realizări ale asociației? 

Cele mai mari realizări sunt materializate în schimbările pe care le observăm la copiii si tinerii implicați în program. Aproape toți cei cu care lucrăm sunt marcați de trauma abandonului, de mediul impropriu și dificil al centrelor de plasament, mulți copii au un nivel scăzut de educație și foarte puțină încredere de sine. Prin programul Ajungem MARI le oferim experiențe frumoase, într-un anturaj nou și benefic. Prin încurajare și sprijin din partea voluntarilor, atât la teme, cât și în deprinderea de noi abilități, copiii capătă încredere în forțele lor, într-un viitor mai bun și sunt motivați să depășească obstacolele și condițiile actuale. Mai este și faptul că reușim să facem toate astea cu ajutorul unor oameni extraordinari – voluntarii noștri, peste 1.600 în fiecare an.

Suntem norocoase sa fim înconjurate de oameni de la care primim în fiecare zi noi lecții despre generozitate, perseverență și răbdare. La rândul lor, aceștia sunt uimiți și foarte fericiți să vadă transformările aduse de implicarea în proiectele noastre, pentru copii și pentru ei înșiși”, a meționat Irina Taban.

Sursă Foto: Facebook – Ajungem Mari

Ce nevoie aveți? 

Acum, cel mai important este sa găsim numărul optim de voluntari pentru noul an școlar. 2.200 de copii îi așteaptă.

În prezent, avem apel la voluntariat pentru următoarele 8 luni, în București și cele 24 de județe în care programul nostru este implementat. Căutam voluntari care își  pot lua angajamentul de a aloca 3 ore pe săptămână să lucreze cu copiii.

După înscriere, voluntarii vor trece printr-un proces de selecție, vor participa la un training de inițiere în metode de lucru cu copiii și vor fi repartizați la centre în funcție de abilitățile lor, nevoile copiilor, distanța față de centru și de programul lor (în timpul săptămânii sau în weekend).

Odată ce acești pași sunt parcurși, voluntarii sunt grupați în echipe de 2 sau 3 voluntari la grupe de 3-6 copii, pentru ședințe de recuperare sau pregătire școlară, ateliere de cunoștințe generale și ateliere creative”, a subliniat fondatoarea asociației Ajungem Mari.

Sursă Foto: Facebook – Ajungem Mari

Cum vă pot ajuta voluntarii și donatorii? 

Prin susținerea și implicarea în proiectele noastre permanente. Copiii au nevoie de sprijin pe termen lung, de oameni care sa le rămână aproape pe măsură ce cresc, oameni care îi ascultă, îi înțeleg, le descoperă talentele, le deschid noi oportunități, îi ajută să depășească momente dificile. Toate proiectele noastre încearcă să le dea copiilor mai multă încredere în ei și să îi ajute să-și dezvolte abilitățile și să-și depășească limitele.

Pe lângă voluntariat, oamenii ne pot susține prin donații online pe website-ul nostru, redirecționarea celor 2% din impozitul pe venit și participarea la evenimentele noastre caritabile.

Donațiile online de pe site se transformă direct în ieșiri educative care îi ajută pe copii să descopere lumea din afara centrelor de plasament, iar fondurile din formularele de 2% ajută echipele locale din județe să facă activități cu copiii din centrele lor.  Companiile se pot implica prin sponsorizări în bani, produse sau servicii, direcţionarea a 20% din impozitul pe profit, încurajarea angajaților și clienților să se implice prin voluntariat sau donații.

Cei care organizează spectacole sau activități pentru copii pot oferi reduceri sau gratuități, caz în care noi vom redirecționa fondurile către alte experiențe pentru copii – ieșiri, cursuri sau terapie.

Sunt foarte multe nevoi și fiecare contribuție contează pentru activitatea noastră”, potrivit Irinei Taban.

Sursă Foto: Facebook – Ajungem Mari

Ce s-ar putea face în cel mai scurt timp în mod realist, dacă ați avea susținere?  

Sunt 3 direcții pe care am vrea să le dezvoltam cât mai rapid:

Am vrea sa le putem oferi mai multor copii terapie prin joc pentru a-i ajuta să depășească traumele de care sunt marcați.

Ne dorim să putem oferi cursuri vocaționale pentru mai mulți copii, pentru a-i ajuta să-și descopere un talent, să prindă încredere în ei, să se simtă motivați și să se bucure mai des. Este dificil să găsim săptămânal soluții pentru însoțirea copiilor de la centre la cursuri și înapoi și avem nevoie de un mic microbuz și un șofer care să programeze și să efectueze aceste curse.

Pentru rezultate mai bune în țară, unde coordonatorii sunt tot voluntari și sunt, în general, adulți angajați și cu familii, ne-ar fi de mare ajutor să putem angaja oameni care să mobilizeze comunitatea și să atragă resurse, voluntari, parteneri și sponsori. Așa am putea organiza mai multe ieșiri, mai multe cursuri, excursii, tabere și am avea echipe mai mari și mai puternice de voluntari”, a mai subliniat aceasta.

Sursă Foto: Facebook – Ajungem Mari

Care este sentimentul pe care îl aveți la finalul unei zile pline? 

De cele mai multe ori, că mai sunt multe de făcut. Uneori, de bucurie că am cu cine și pentru cine să merg mai departe”, mărturisește Irina Taban.

Sursă Foto: Facebook – Ajungem Mari

 Ce vă motivează să mergeți mai departe în acestă călătorie?

Ne motivează copiii și voluntarii. Pentru noi, ca și pentru ei, programul Ajungem MARI este un alt fel de a contribui concret la schimbarea în bine a lumii”, a conschis, Irina Taban, fondatoarea asociației Ajungem Mari.

Sursă Foto: Facebook – Ajungem Mari

Sursă Cover Foto: Facebook – Ajungem Mari


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol