2 mai 2024, 9:21

Albă ca Zăpada a împlinit 86 de ani. Și încă se ține bine!

“An apple a day keeps the doctor away”. Da, știm: râdem, glumim, dar, uite, Albă ca Zăpada tocmai a împlinit 86 de ani. Și, hm, pare că nu vrea să se pensioneze.

În 4 februarie 1938 era distribuit în cinematografe filmul “Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici” produs de compania Walt Disney, primul lungmetraj muzical de desene animate. Cu un impact cultural enorm, filmul a fermecat întrega lume, a fost desenul animat cu cele mai mari încasări din toate timpurile, a primit premii importante şi s-a clasat pe primul loc în Top 10 al celor mai bune filme de animaţie.

“Priviţi ce a creat geniul lui  Walt Disney în primul său lung metraj!” proclama trailer–ul original al filmului Snow White and the Seven Dwarf.

Povestea poveștii animate

Ideea lui Walt Disney de a face din povestea omonimă a Fraţilor Grimm subiectul primului lungmetraj muzical de desene animate, fusese privită cu neîncredere, iar cei care se opuneau producţiei, inclusiv soţia sa Lillian, l-au avertizat că publicul, şi în special adulţii, nu vor avea răbdare să vadă un film atât de lung cu pitici. Disney a riscat, a împrumutat  un milion şi jumătate de dolari şi a făcut filmul.

Premiera din 21 decembrie 1937, de la Carthay Circle Theater, unul dintre cele mai faimoase cinematografe ale Hollywood-ului în epoca sa de aur, a fost ovaţionată de public în picioare. Criticii au fost aproape unanimi în admiraţa lor pentru Snow White.

Charlie Chaplin, care asistase la premieră, declara ziarului Los Angeles Times că filmul a depăşit toate aşteptările, iar Disney a creat unul din cele mai bune filme din toate timpurile.

Din 4 februarie 1938, filmul a fost distribuit în toate cinematografele din Statele Unite şi a avut repede încasări de peste 8 milioane de dolari, o sumă enormă în epoca marii crize economice, cea mai mare pe care o înregistrase un film vreodată.

Oscar

Povestea cu cei şapte pitici simpatici: Sleepy, Dopey, Doc, Sneezy, Grumpy, Bashful și  Happy – sau Somnorosul, Mutulică, Înțeleptul, Hapciu, Morocănosul, Ruşinosul și Bucurosul – regina cea rea şi Albă ca Zăpada salvată de prinţul cel frumos, a cucerit lumea.

În acelaşi an, Snow White a fost nominalizat la Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră şi premiat la Festivalul Internațional de la Veneţia, iar în 1939 Walt Disney a primit un Oscar de onoare, reprezentat de 8 statuete Oscar, dintre care şapte mici,  cu mențiunea „Inovaţie indiscutabilă în domeniul cinematografic care a fermecat milioane de spectatori şi care a deschis vaste perspective cinematografiei”.

Relansări consecutive

Încasările record şi popularitatea poveştii animate au făcut ca filmul să fie relansat în 1944 şi apoi a devenit o tradiţie a Companiei Disney de a-l relansa o dată la zece ani. În  1990 a fost lansat pe CD-uri pentru sistemele Home Video, în 2001 pe DVD ca „Ediție de Platină” şi din nou relansat într-o nouă serie „Ediție de Diamant” pe Blu Ray în octombrie 2009.

Top

În iunie 2008, Institutul American de Film a ales Snow White and the Seven Dwarfs ca filmul de animaţie Nr.1 din toate timpurile şi l-a listat între primele 10 Cele mai mari filme americane ale genului clasic.

Filmul, care a costa 1.499 milioane de dolari, a avut un enorm succes de box-office, doar în SUA s-au încasat peste 185 de milioane de dolari.

Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici a lansat tehnici cinematografice care au inspirat şi alte producţii, povestea şi personaje au devenit temele multor parcuri de distracţie din lume, a câtorva jocuri video şi a unui musical pe Broadway.

Sursă TVR Info

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol