1 decembrie 2022, 5:40

Alegeri cruciale pentru Franța și pentru Europa: Macron sau Le Pen

Emmanuel Macron, preşedintele în exercițiu al Franţei, ar fi fost reales pentru un nou mandat de 5 ani. El a învins-o în finala alegerilor prezidențiale desfășurată dumiică pe extremista de dreapta Marine Le Pen, lidera partidului Reuniunea Naţională.

Macron ar fi obţinut 58,2% dintre  sufragii în timp ce adversara sa ar fi atras 41,8% din electorat. În ciuda acestei victorii largi şi previzibile, scorul este mult mai strâns decât acum 5 ani, când tot cei doi s-au confruntat. În 2017, Emmanuel Macron câştigase cu 66%-34% duelul cu Marine Le Pen.

Absenteismul a atins azi cifra record de 28,2% din electorat.

Reforma pensiilor, educație, sănătate – iată șantierele prioritare ale președintelui Emmanuel Macron în noul mandat pe care l-a obținut. Candidatul a promis să lucreze, până în vară, pentru adoptarea unei legi privind creșterea puterii de cumpărare. A fost tema majoră a campaniei sale electorale.

UPDATE

Președintele în exercițiu, candidat din partea partidului Republica în Mișcare (LREM, centru) a obținut conform proiecțiilor bazate pe numărătoarea parțială a voturilor 57,6%, în timp ce Le Pen (Reunirea Națională – RN, dreapta populistă) a înregistrat 42,4%, potrivit estimării difuzată de BFM TV. O altă estimare 58,2% – 41,8% a fost difuzată de France Info.

Urnele s-au închis în orașele mari la 20:00 ora locală (21:00 în România și Republica Moldova), după ce în restul Franței se închiseseră la ora 19:00, iar estimarea difuzată de mass media are la bază numărătoarea voturilor din această oră.

Rezultatul final va fi cunoscut luni dimineața, iar cel oficial proclamat miercuri 27 aprilie de Consiliul Constituțional. Ceremonia de învestitură a președintelui Macron ales va avea loc la Palatul Elysee nu mai târziu de 13 mai.

Macron este primul președinte re-ales prin vot direct după Jacques Chirac în 2002 și al treilea președinte reales prin vot direct al celei de-a Cincea Republici, primul fiind Francois Mitterrand, ales în 1981 și reales în 1988. Spre deosebire de Mitterrand și Chirac, Macron a fost ales în afara unei perioade de coabitare cu un prim ministru și o majoritate parlamentară de altă culoare politică.

După reînvestire, președintele Macron va dizolva Adunarea Națională, ajunsă la final de mandat și va convoca scrutinul parlamentar care va avea loc pe 12 și 19 iunie. Adunarea Națională care numără 577 de deputați este aleasă prin vot majoritar uninominal cu două tururi.

UPDATE

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, într-o postare pe Twitter, felicitări președintelui Emmanuel Macron pentru realegerea sa în funcția de președinte al Franței.

”Cele mai calde felicitări, stimate domnule președinte @EmmanuelMacron
pentru realegerea ta! Mă bucur să lucrez în continuare cu dumneavoastră pentru Parteneriatul strategic 🇷🇴 🇫🇷, pentru construirea unei Europe puternice și unite🇪🇺 și pentru o cooperare consolidată pe flancul estic al NATO.”, se arată în mesajul președintelui Iohannis.

UPDATE

Postul BFMTV a recunoscut, duminică, faptul că a publicat din greşeală cu o oră şi jumătate înainte de anunţarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale o imagine prin care anunţa victoria lui Emmanuel Macron, informează Le Figaro.

Potrivit sursei citate, imaginea a apărut pentru scurt timp pe Twitter şi pe canalul YouTube.

UPDATE

Candidata formațiunii de dreapta, Rassemblement National, Marine Le Pen, a vorbit după publicarea rezultatelor despre faptul că un scor de 43% este „o victorie strălucită” și că lansează, în această seară lupta, pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc în câteva săptămâni.

Aceasta a făcut apel la toți opozanții lui Emmanuel Macron pentru a se coaliza în lupta pentru parlamentare. „Scorul istoric ne pune într-o poziție bună de a obține numeroși deputați în iunie”, a spus Le Pen.

Ea a adresat mulțumiri celor din provincie, de la țară și din departamentele peste mări (unde Le Pen a avut scor majoritar, potrivit primelor rezultate apărute în seara de 24 aprilie).

Este cel mai bun scor pe care l-a obținut vreodată formațiunea Front Nationale, a mai precizat Marine Le Pen: „Istoria i-a contrazis pe cei care au prevăzut dispariția noastră”.

Sursa foto: Emmanuel Macron/Facebook


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol