8 iunie 2022, 23:39

Alegeri Franța. Macron și Le Pen merg în turur doi

Emmanuel Macron, actualul președinte, şi candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța, care vor avea loc peste două săptămâni. După numărarea a 97% dintre voturi, Macron avea 27,4%, iar Le Pen 24%.

Rezultate asemănătoare și în sondajele de opinie.

Potrivit acestor sondaje, Macron a obținut (în funcție de cine a realizat sondajul) între 28,5 și 29% dintre voturi, iar Marine Le Pen între 23,6 și 24,4%.

Pe locul trei s-a clasat Jean-Luc Mélenchon, candidat de stânga, aproximativ 20%.

Diferența dintre Macron și Le Pen nu este suficient de confortabilă pentru liderul de la Palatul Elysee, mai ales din cauza scăderii de popularitate a acestuia ca urmare a Războiului din Ucraina. Totuși, majoritatea celorlalți contracandidați par a-l susține în locul doi.

Jean-Luc Mélenchon (extrema stângă), clasat pe locul trei cu circa 20%, a spus  că „Marine Le Pen nu trebuie să primească niciun singur vot în turul doi”. Valérie Pecresse (cca 5%), candidata dreptei tradiționale (Les Republicains), a anunțat și ea că îl va susține pe Macron, ca și Yannick Jadot, candidatul Verzilor (cca 4%).

Marine Le Pen  va fi susținută în schimb de Eric Zemmour, alt candidat al extremei drepte (cca 7%).

Absenteismul la vot a fost unul ridicat, între 26,2% şi 29,1%, ilustrând neîncrederea tot mai mare a francezilor în clasa politică.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol