12 august 2020, 6:23

Alegeri în SUA. Rezultatul scrutinului și reacția lui Donald Trump

La jumătatea fiecărui mandat cetățenii americani sunt chemați la urne pentru o serie de schimbări. Așadar pe data de 6.11.2018, au avut loc alegerile legislative parțiale și regionale. Aceste alegeri au fost un test pentru președintele american. Donald Trump care a participat foarte activ în această campanie electorală din dorința de a păstra o majoritate în Congresul Statelor Unite ale Americii, prin intermediul Partidului Republican. Însă Partidul Democrat a început recepția în ceea ce privește Camera Reprezentanților.

Camera superioară a Congresului se află în continuare în grija Republicanilor, deoarece au câștigat în state importante precum Texas, North Dakota sau Indiana. Cu toate acestea așa zisa agendă a președintelui Donald Trump poate fi afectată, din cauza controlului pe care democrații urmează să-l aibă în Camera Reprezentanților.

În prezent discuțiile tind să se îndrepte spre numărul mare de alegători ieșiți la urne. De această dată tinerii par să fie un pilon important în forumul decizional prin numărul extrem de mare ce a fost mobilizat. Să nu uităm că în America există un sistem ce permite votul anticipat, iar dacă în urmă cu doi ani votaseră aproximativ 20 de milioane prin această metodă, acum înainte de șase noiembrie au votat nici mai mult nici mai puțin de 35 de milioane.

Folosind primii săi doi ani de mandat drept model, Donald Trump a încercat să motiveze electoratul să-l susțină. Acesta a pus creșterea economică din America în strânsă legătură cu exercitarea mandatului său. În schimb a încercat și să discrediteze imaginea Partidului Democrat prin numeroasele paralele făcute între distrugerea economică și o prosperitate scăzută pentru țară.

Fostul președinte american, Barack Obama, nu a rămas indiferent și a făcut campanie pentru democrați, fără a-l uita pe actualul președinte american căruia a ținut să-i aducă diferite acuzații.

Văd că încep să se trezească oamenii care luau de bune anume progrese făcute, că femeile sunt tratate cu respect, că oamenii nu sunt judecați în baza culorii pielii sau a numelui de familie, că ne așteptăm la decenţă, onestitate şi claritate de la oamenii din funcții înalte. Oamenii s-au trezit şi au realizat că acestea nu pot fi luate de bune şi că trebuie să lupte pentru ele.”, a spus Barack Obama.

Astfel, după acest scrutin vor fi desemnați cei care vor deține controlul asupra celor două camere. Alegerile vizează o treime din mandatele pentru Senat și toți cei 435 de membri cu drept de vot ai Camerei Reprezentanților. Aproximativ 75 de colegii sunt într-o luptă acerbă dintre cele două formațiuni politice. Tot în acest context urmează deciziile referitoare la majoritatea din noul congres.

O nouă luptă din politica Statelor Unite ale Americii dusă prin intermediul Camerei Reprezentanților poate pune în mișcare și investigații ce-l vizează pe Donald Trump. De remarcat este însă faptul că majoritatea președinților americani au pierdut în general la alegerile de la mijlocul mandatului, atunci când alegătorii pot analiza activitățile pe care aceștia le-au avut.

Totuși, pierderea republicanilor pentru câștigarea Camerei Reprezentanților nu este atât de clară, mai ales că rata șomajului se află în zona minimă istorică și salariile sunt în creștere. Cu toate acestea cetățenii americani se declară nemulțumiți de modul în care funcționează țara și de direcția urmată.

După aflarea rezultatelor, Donald Trump a răspuns în modul său specific postând un mesaj pe Twitter „Un succes imens în seara asta. Vă mulţumesc tuturor!”, a transmis președintele. Acest mesaj este în fapt și singurul făcut public după aflarea rezultatelor conform cărora partidul din care face parte a pierdut Camera Reprezentanților. Cu toate acestea Casa Albă a anunțat că Donald Trump a luat legătura telefonic cu toți liderii republicanilor și democraților.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.