2 ianuarie 2023, 3:51

Alegeri intermediare în SUA. Washington Post: “Chiar dacă republicanii ar câștiga ambele camere, marele val roșu nu s-a produs”

Americanii au votat, marți, în alegerile intermediare pentru Congresul Statelor Unite. În cadrul scrutinului se decid majoritățile din Camera Reprezentanților și Senat pentru următorii doi ani, la jumătatea mandatului prezidențial.

La alegerile intermediare din SUA (numite așa pentru că au loc la jumătatea mandatului prezidențial) sunt puse în joc toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentaților, unde mandatul este de doi ani, dar numai o treime din locurile din Senat, unde mandatul este de șase ani.

Atât proiecțiile făcute de Washington Post, cât și cele CNN și BBC, arată acum că democrații vor obține cel puțin 48 de locuri în Senatul SUA, din 50 necesare pentru a păstra majoritatea. Deocamdată, republicanii pot fi siguri de 47 de locuri. Deși conduc în proiecțiile pentru Camera Reprezentanților, republicanii sunt departe de victoria pe care o anticipau.

Televiziunile americane sunt rezervate în a face prea repede proiecții privind câștigătorii, cursa fiind strânsă în mai multe state cheie.

Rezultatul încă este în balanță și aflarea sa va mai dura, dar o analiză timpurie a Washington Post arată că, deși republicanii încă sunt favoriți la Cameră, “marele val roșu pe care îl indicau sondajele s-ar putea să nu se materializeze. De fapt nu este clar dacă vor câștiga vreuna din camere”.

La Cameră, “democrații par a evita în mod clar cel mai rău scenariu și par să aibă chiar o șansă de a-și păstra majoritatea”.

Donald Trump, care a fost locomotiva electorală a republicanilor, nu a reușit să mobilizeze electoratul de dreapta așa cum se aștepta.

În plus, dorința sa de a candida din nou pentru Casa Albă este încurcată de apariția noului star al Republicanilor, Ron DeSantis, guvernatorul din Florida, denumit deja exponent al trumpismului „fără Trump”.

De cealaltă parte, Partidul Democrat a reușit să recupereze teren, după ce fostul președinte Barack Obama s-a implicat foarte activ în campanie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol