25 ianuarie 2020, 13:06

Alegeri prezidențiale 2019. Tot ce trebuie să știi dacă participi la vot

A început numărătoarea inversă până la momentul alegerilor, iar candidații au avut timp să își prezinte oferta electorală, până în dimineața zilei de astăzi, mai exact la ora 07:00. Se pun la punct ultimele detalii, în ceea ce privește organizarea urnelor de vot, a membrilor comisiilor de votare și se stabilesc ultimele strategii pentru ca votul să decurgă fără incidente.

Așadar, mânie 10 noiembrie sunt așteptați la vot toți cetățenii care au vârsta de peste 18 ani împliniți, inclusiv în ziua alegerilor, și care îndeplinesc toate condițiile impuse de lege. În cazul în care niciunul dintre candidații pentru cea mai înaltă funcție în stat nu întrunește majoritatea de voturi valabil exprimate, adică 50%+1, se va organiza și un al doilea tur de scrutin, în data de 24 noiembrie 2019.

În cele ce urmează vom prezenta toate detaliile pe care alegătorii ar trebui să le cunoască înainte de a se prezenta la urnele de vot.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, procesul de vot va începe duminică la ora 07:00 și se va încheia la ora 21:00. Reamintim faptul că anul acesta, cetățenii din diaspora au la dispoziție două zile în care pot să își exercite dreptul constituțional de a alege, așa că procesul de vot a început de vineri și va avea loc și pe parcursul zilei de astăzi de la ora 7.00 și până la ora locală 21.00.

Este important de cunoscut și faptul că dacă la ora 21:00 mai există cetățeni care nu au apucat să voteze, termenul limită pentru vot se va extinde până la ora 23.59.

Acte necesare procesului de vot

Potrivit legii, toți cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România și care în ziua votului se află pe teritoriul țării își pot exercita dreptul constituțional de a vota la secțiile toate secțiile de votare din țară. Actele acceptate de comisiile de vot sunt următoarele: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Este important de menționat că pașaportul simplu și cele electronic sau pașaportul temporar pot fi folosite doar de cetățenii români care votează în străinătate sau doar de cetățenii români care au domiciliul în străinătate și aleg să voteze în România. 

Unde se poate vota

Alegătorii pot vota, potrivit legii a una dintre următoarele secții de votare:

 • în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii;
 • în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia;
 • în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secției de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția de votare unde își desfășoară activitatea;
 • în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot;
 • în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate, conform mai.gov.ro. 

Pe lângă toate aceste posibilități, cetățenii români mai au posibilitatea de a vota și prin corespondență, asta dacă s-au înregistrat online în prealabil.

Pentru cetățenii cu drept de vot care nu pot ajunge la urnele de vot, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoțită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării – ștampilă cu mențiunea “VOTAT”, buletine de vot și timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea (art. 45 alin. (1) din Legea 370/2004).

Totodată, autoritățile vor pune la dispoziție și o urnă mobilă specială pentru persoanele cu drept de vot, care la momentul alegerilor se află în spitale. Aceasta se pot înscrie pentru vot prin intermediul unei cereri speciale care vor fi depuse, cel mai târziu în ziua de dinaintea votării, la mai multe secții de votare din localitatea în care se află spitalul.

Lista candidaților pentru președinția României

Biroul Electoral Central a tras la sorți ordinea în care candidații la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie 2019 vor apărea pe buletinele de vot, aceasta fiind următoarea:

 1. Klaus Iohannis – Partidul Național Liberal
 2. Theodor PaleologuPartidul Mișcarea Populară
 3. Dan Barna Alianța USR PLUS
 4. Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România
 5. Viorica Dăncilă – Partidul Social Democrat
 6. Cătălin Ivan – Partidul Alternativă pentru Demnitate Națională
 7. Ninel PeiaPartidul Neamul Românesc
 8. Sebastian Popescu – Partidul Nouă Românie
 9. Banu John-IonPartidul Națiunea Română
 10. Mircea DiaconuAlianța Electorală Un Om – formată din ALDE și Pro România
 11. Bogdan Stanoevicicandidat independent
 12. Ramona Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal)
 13. Viorel CataramăDreapta Liberală
 14. Alexandru Cumpănașu – candidat independent

Sesizezi nereguli? Iată ce ai de făcut

Chiar dacă președintele biroului electoral al secției de votare este obligat prin lege să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să se desfășoare fără incidente neplăcute, tot au existat cazuri în care neregulile au fost trecute cu vederea sau chiar comise intenționat. În aceste condiții și cetățenii au dreptul de a se implica prin denunțarea persoanelor care nu respectă legea.

Astfel, dacă sunteți martorul unui eveniment de natură să disturbe procesul de vot, precum presiuni ale autorităților locale, presiuni ale membrilor partidelor pentru a le acorda votul sau chiar dacă sesizați că membri partidelor continuă să își facă campanie electorală în timpul procesului de vot, puteți reclama aceste nereguli la birourile de circumscripție județeană.

În plus, platforma www.votcorect.ro/sesizări pune la dispoziție o întreagă listă a tuturor neregulilor care se pot petrece într-o secție de vot, dar vă pune la dispoziție și o rubrică în care să trimiteți sesizări.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.