2 septembrie 2023, 2:15

Alertă din industria High-Tech: Inteligența Artificială, o amenințare în cazul pandemiilor și al războiului nuclear

Directori de top în domeniul inteligenței artificiale (IA) de la Microsoft și Google, inclusiv CEO-ul OpenAI, Sam Altman, s-au alăturat unui grup de experți și profesori de la universități prestigioase precum Harvard, care avertizează asupra riscului dispariției omenirii din cauza inteligenței artificiale.

Grupul, care îi include şi pe creatorul ChatGPT şi pe fondatorul laboratorului de cercetare DeepMind de la Google, a declarat că riscurile IA ar trebui să fie considerate la fel de grave precum cele reprezentate de pandemii şi războaie nucleare. Grupul de experţi a atras atenţia că tehnologia ar putea fi transformată în armă.

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat că, în opinia sa, adoptarea tehnologiei IA la nivel extins are nevoie de o abordare prudentă.

Care sunt principalele motive de temere

Evoluțiile recente în domeniul IA au creat instrumente despre care susținătorii acestei tehnologii spun că pot fi folosite în cele mai diverse domenii, de la diagnosticare medicală până la scrierea de documente juridice. Dar acest lucru a stârnit temeri că tehnologia ar putea duce la încălcări ale confidențialității, campanii de dezinformare și poate deveni instrument de represiune în mână celor aflați la putere.

Sistemele IA prezintă o serie de amenințări, precum utilizarea lor care permite supravegherea în masă, alimentarea unor algoritmi de „poliție predictivă” sau facilitarea dezinformării.

Scrisoarea, sub formă de avertizare, a cercetătorilor și antreprenorilor din domeniul IA, coincide cu reuniunea Consiliului pentru Comerț și Tehnologie SUA-UE din Suedia, unde politicienii din cele două mari blocuri economice au vorbit despre reglementarea IA.

UE și sua au elaborat un ”cod de conduită” voluntar

În Suedia, oficialii de la Washington și Bruxelles au elaborat un “cod de conduită” voluntar, menit să prevină eventualele daune ce pot fi provocate societății de diferite probleme actuale, printre care inteligența artificială. În câteva luni, scrie Politico, tehnologia a luat cu asalt publicul larg, declanșând “speranțe dar și neliniști” în legătură cu viitorul omenirii.

Părerile sunt însă împărțite în ceea ce privește viitorul impact al IA asupra omenirii. “Democrația trebuie să demonstreze că suntem la fel de rapizi ca tehnologia”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru afaceri digitale, la summitul Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie din micul oraș industrial suedez Lulea.

Summitul s-a transformat de-a lungul anilor într-o reuniune bilaterală, unde liderii transatlantici de rang înalt, precum secretarul de Stat american Antony Blinken și comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, stabilesc abordări comune la problemele din toate domeniile, de la semiconductori și până la investiții în tehnologii “verzi”. Cea de-a patra ediție a summitului și cea mai recentă, mai scrie Politico, este dominată de modul în care cele două puteri pot face față Chinei, un subiect încă dezbătut de SUA și UE.

Când vine vorba de ascensiunea IA, SUA și UE sunt din ce în ce mai nerăbdătoare să discute. În ciuda entuziasmului, planul de măsuri care detaliază regulile privind dezvoltarea controlată a IA este în stadiul de proiect. Margrethe Vestager a declarat pentru Politico faptul că, în prezent, acest “cod de conduită” este o notă informativă de două pagini, elaborată de Comisia Europeană, pe care i-a înmânat-o personal miercuri secretarului american pentru comerț, Gina Raimondo.

Decalaj masiv între Washington și Bruxelles în ceea ce privește măsurile

Cu toate acestea, există în continuare un decalaj masiv între Washington și Bruxelles în ceea ce privește măsurile. UE implementează reguli obligatorii prin care impune companiilor să nu utilizeze inteligența artificială în scopuri “dăunătoare” predefinite. Oficialii europeni au declarat că, până la sfârșitul lunii decembrie, speră să finalizeze legea privind IA.

SUA, pe de altă parte, preferă o abordare mai puțin implicată, bazându-se pe faptul că industria trebuie să-și impună propriile măsuri de protecție. Diviziunile politice existente în Congresul american fac puțin probabilă adoptarea unei legislații specifice în privința IA înainte de alegerile de anul viitor din SUA.

Administrația Biden a făcut din colaborarea internațională în materie de inteligență artificială o prioritate politică, întrucât majoritatea companiilor din industrie, precum Google, Microsoft și OpenAI, au sediul în SUA. De altfel, pentru Washington, sprijinirea acestor companii în cursa cu rivalii din China reprezintă o prioritate de securitate națională.

Miercuri, înalții oficiali americani și europeni au încercat să ocolească aceste viziuni contradictorii printr-o abordare care s-ar baza pe principiile globale existente propuse de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Aceștia au urmărit să meargă mai departe decât OCDE, conturând în mod specific potențialele capcane ale inteligenței artificiale generative.

Un acord-cadru ar oferi companiilor o mai mare certitudine cu privire la modul în care tehnologia emergentă va fi supravegheată de cele două mari blocuri economice ale Occidentului. Scopul, arată Politico, este de a accelera elaborarea unui cod probabil pe normele europene existente pentru AI. Până acum, nu este clar dacă oficialii și companiile americane vor susține o astfel de abordare.

Sursa foto: maxpixel.net


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol