7 august 2020, 7:03

Alexandru Rafila la “Serviciul de noapte”: Suplimentele alimentare nu înlocuiesc vaccinarea antigripală

Profesorul univeristar doctor Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, susține că cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei este vaccinarea.

Reputatul medic avertizează că suplimentele alimentare nu înlocuiesc vaccinarea antigripală.

Există o serie întreagă de suplimente alimentare promovate pe diverse canale. Nu pot să spun că sunt inutile, dar nici nu pot să spun că înlocuiesc vaccinarea antigripală. Discutăm despre o alimentație echilibrată, care se asigură de obicei, și o imunitate de bună calitate, discutăm de vitamine și de consumul de legume în timpul iernii, care sunt indispenabile pentru o stare de sănătate bună, dar prevenirea specifică a gripei se face doar prin vaccinare”, a afirmat Alexandru Rafila la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, emisiunea difuzată de Radio România Actualități.

 

Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, este ca toate persoanele în vârstă de  peste  65 de ani, femeile gravide și copiii cu vârsta de până în 5 ani să se vaccineze antigripal.

Alexandru Rafila a afirmat că România este aproape de o epidemie de gripă, având în vedere numărul mare de cazuri diagnosticate.

Probabil că discutăm despre o epidemie de gripă. Creşterile rapide înregistrate în ultimele două-trei săptămâni, am ajuns de la 10% dintre testele pentru gripă pozitive la 60% ne îndreptăţesc să credem că ne îndreptăm către o epidemie. Dar nu e un lucru neobișnuit. Gripa evoluează în sezonul rece si mare parte dintre cazuri,  care se concentreaza într-o perioada mică de timp,  pot să ne ducă la declanșarea unei epidemii“.

În cazul unei epidemii de gripă, accesul în unitățile sanitare trebuie să fie limitat, se iau măsuri de triaj epidemiologic în colectivitățile de copii și adulți, persoanele cu viroze respiratorii trebuie izolate la domiciliu câteva zile și este necesară intensificarea măsurilor de igienă, mai spune profesorul univeristar doctor Alexandru Rafila.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.