23 septembrie 2023, 11:48

Alexandru Tomescu – protagonist al concertului dirijat de Dmitry Matvienko

Concertele simfonice de joi, 8 iunie şi vineri, 9 iunie 2023, desfăşurate pe scena Filarmonicii „George Enescu’, îl vor avea ca solist pe binecunoscutul violonist Alexandru Tomescu.. Alături de dirijorul Dmitry Matvienko şi de Orchestra Simfoniă a Filarmonicii „George Enescu”, Alexandru Tomescu va interpreta spectaculosul Concertul nr. 2, în si minor, pentru vioară și orchestră, op. 7 de Niccolò Paganini.

Cu o carieră de succes, desfăşurată pe scene renumite –  Théâtre des Champs Elysées din Paris, Carnegie Hall din New York, Metropolitan Arts Centre din Tokio – şi sub bagheta unor meştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu s-a implicat în egală măsură în numeroase proiecte mai puţin convenţionale, pentru a încuraja receptivitatea publicului larg faţă de muzica clasică. ngajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007 a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument.

„0.k.”

În deschiderea concertului, Orchestra Filarmonicii şi dirijorul Dmitry Matvienko vor interpreta, în primă audiţie absolută, lucrarea „0.k.” compusă de tânărul  Sebastian Androne Nakanishi la solicitarea Filarmonicii. Despre piesa sa, compozitorul ne vorbeşte astfel: „Titlul „0.k.” este plurivalent, desigur, cu înțelesuri multiple, niciodată singular, niciodată doar serios, sau doar ironic. De la conceptul de „zero knowledge” din criptografie, la temperatura extremă „0 grade kelvin”, până la ultra-folositul „ok” și faimoasa explicație (eronată!) a originii acestei formulări: „0 killed” (conflict armat fără victime), aceste sensuri se îmbină, se ciocnesc și se dizolvă unul într-altul fără ca sensul lor originar să se piardă. Astfel ideea de stază și de nemișcare (ca rezultat al temperaturii 0 kelvin) este contaminată de cea de criptografie, de confidențialitate, de pluristratificare sau de „secretomanie” (ca produs al conceptului de „zero knowledge”). Această interacțiune este întreruptă și întrepătrunsă de o perspectivă satirică asupra realității noastre, torent muzical la rându-i întrerupt și întrepătruns.

„0.k.” invită la reflecție, fiind conștient și asumându-mi încă de la început faptul că, la o primă vedere, titlul poate sugera (doar) derizoriul sau (doar) un conținut superficial. Însă în cele din urmă… chiar și acest aspect face parte din lucrare și din experiența audierii ei.”

Programul este  încununat de Sacre du Printemps (Sărbătoarea primăverii) de Igor Stravinski, una dintre cele mai emblematice lucrări ale secolului XX, o muzică plină de culoare şi de vitalitate telurică.

Ateneul Român
Joi, 8 iunie2023, ora 19
Vineri, 9 iunie 2023, ora 19

Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor: DMITRY MATVIENKO
Solist: ALEXANDRU TOMESCU

Program

Sebastian Androne Nakanishi
0.K. – primă audiţie absolută, comandă a Filarmonicii „George Enescu”

Niccolò Paganini
Concertul nr. 2, în si minor, pentru vioară și orchestră, op. 7

Igor Stravinski
Sacre du Printemps (Sărbătoarea primăverii)

Mai multe informații despre acest concert pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol