19 aprilie 2024, 23:45

Alina Bârgăoanu descifrează cauzele polarizării din societatea românească

Articol realizat de Cristian Țene

Vice România a realizat recent un interviu cu Alina Bârgăoanu pe tema polarizării excesive în mediul online românesc. Alina Bârgăoanu este decanul Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA şi expertă în cadrul Comisiei Europene pentru combaterea fake news. Social media oferă oportunitatea fiecărui om cu o conexiune la internet și un laptop să promoveze știri false.

Alina Bârgăoanu vorbește despre nocivitatea iresponsabilității actorilor politici, despre polarizarea populației și crearea unui conflict între două tabere. Acesta afirmă că în urma unor cercetări s-au obținut rezultate care arată că răspândirea fake news-urilor este mai mare în țările unde polarizarea societății are un nivel crescut. „Eu cred că întâi apare polarizarea, iar apoi polarizarea reprezintă un teren fertil pentru apariția fake news, a dezinformării sau nepăsării față de fapte. Sub acest fenomen de fake news, se ascund mai multe fenomene, nu vorbim numai despre știri false, ci de știri aproape false, aproape adevărate, vorbim de știri de care nu ne pasă, vorbim despre faptul că oamenii sunt confruntați cu fapte, dar nu le pasă de ele. Ei merg fix pe aceleași atitudini, pe aceleași opțiuni ca și cum faptele nu ar exista”.

Sursa: lifelessons.co

Un sfat pentru cetățenii români este acela să nu mai aleagă răul mai mic. Aceasta este o concepție foarte bine înrădăcinată în societatea română, ci să opteze pentru un lider politic care nu dezbină. O societate dezbinată și dezinformată este un teren fertil pentru fake news care să polarizeze persoanele în „civilizați/necivilizați, curați/murdari „. „Polarizarea a coborât în instituții, în universității sau corporații. Faptul că oamenii încep să fie dezbinați, jumătate să vadă lumea într-un fel, iar cealaltă la extrema opusă, este nociv.” „Această împărțire a României în bine și rău, stânga dreapta, penal, nepenal, civilizat, necivilizat, este un demers periculos(…)La noi aceste divizări încep să aibă și note geografice. Se articulează o percepție în România care mi se pare destul de riscantă. Faptul că în Vestul țării ar fi oamenii civilizați, cu centrul la Cluj, iar la polul opus ar fi Vaslui.”

Sursa: covasnamedia.ro

O altă remarcă fină a expertului în fake news se referă la actorii politici care se adresează electoratului în social media. Aceasta susține mesajul transims de președintele Comisiei Europene, Claude Juncker, care a insistă ca liderii politici să revină la un discurs mai normal. „Nu trebuie să fie interpretat ca mesaj pro-PSD, sau anti-PSD, sau pro sau anti-Iohannis, pentru că nu este așa. Ni s-au transmis mesaje de reconstrucție, de reconciliere, de revenire la normalitate.”

În concluzie ar trebui să fim mai toleranți cu cei care nu sunt destul de informați și își exprimă opiniile, chiar și greșite, în mediul online, să facem distincție între ce este și ce nu fake news, și cel mai important să privim acțiunile liderilor politici în mod critic.

Vezi aici interviul integral.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol