4 decembrie 2021, 21:54

Alina Bârgăoanu, expert: ”La originea dezinformării din mediul online, pe subiectul vaccinării, se află 12 persoane”

Alina Bârgăoanu, expert în analiza și combaterea dezinformării, este profesor universitar doctor, decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA. Ea este expert în cadrul grupului la nivel înalt pentru combaterea ştirilor false al Comisiei Europene, un organism care ajută executivul UE să își definească politicile și strategiile în domeniul combaterii dezinformării și manipulării.

În plină pandemie și mai ales luptă împotriva acesteia, când principalul instrument îl reprezintă vaccinul, este foarte mare nevoie de comunicare, de informare, este foarte mare nevoie de dialog, de conversație, de comunicare empatică. Cel mai important în această perioadă este ca preocupările, anxietățile, întrebările publicului să fie cunoscute.

Alina Bârgăoanu este și președinte al Consiliului de Administrație al Institutului European din România (IER) și unul dintre cei mai respectați specialiști în tematici legate de UE, dar și de propagandă și manipulare. Este și publicist, având atât volume de specialitate, dar și articole de specialitate. Este visiting fellow al Center for European Studies la Harvard University, fondator al Center for EU Communication Studies, SNSPA și al revistei online Convorbiri Europene (www.convorbirieuropene.ro). Ea este invitatul lui Lucian Mîndruță la emisiunea ”Ediția de dimineață”, de la Digi 24, începând cu ora 10:30. Ne spune ce este dezinformarea, cine se află la originea ei și care sunt interesele răspândirii acesteia.

Și ne spune mai ales ce interese se află în spatele campaniilor de dezinformare.

România a reprodus, în cea mai mare parte, temele conspiraționiste care au circulat în spațiul public global, anume:

– caracterul fabricat al virusului (locația laboratorului variind în diferite momente ale pandemiei – China, America, Israel);

– agendele care ar sta la baza declanșării pandemiei (criză economică globală, introducerea vaccinării obligatorii, controlul populației);

– existența unor leacuri-minune, a unor medicamente „ieftine”, chiar a unor vaccinuri, care ne-ar fi ascunse pentru a amplifica pandemia, pentru a susține interesele financiare ale big pharma;

– amplificarea sau, dimpotrivă, micșorarea numărului de decese sau de cazuri de infectare;

– legătura dintre infrastructura 5G și răspândirea virusului.

Care sunt motivele pentru a răspândi fake news, până la urmă?

”Aș face diferența între ”pacienții zero” ai dezinformării, adică aceia care se află la originea acestor conținuturi și care și în România și în alte țări sunt cunoscuți, numărul lor este destul de limitat. Aș face diferența între cei care se află la originea dezinformării și oamenii obișnuiți, cum suntem și noi pe anumite subiecte, care din diverse motive le share-uiesc, le cred, le transmit mai departe. Și atunci discuția e foarte diferită în funcție de cei la care ne referim. Cei care le pun în circulație au diverse motive. Nu există dezinformare care să nu fie legată de anumite interese”, explică ea în emisiunea de la Digi24.

Nu există dezinformare for free, așa, de distracție. Bun, și atunci ce i-ar putea mâna în luptă pe cei care o fac?

”Atunci cei care le pun în circulație, deci sunt la origine, au motive comerciale – trafic pe site sau vânzare de produse naturiste.  Există un raport recent făcut de centrul de cercetare de la Londra, Centrul de Contracarare a Limbajului Incitator la Ură, și acesta spune că la originea dezinformării din mediul online pe subiectele de vaccinare se află 12 persoane. Cam 63% din conținutul de dezinformare legat de vaccinare conform cercetărilor acestui grup este pus în circulație de acești 12 superspreaderi. Acești superspreaderi au fie motive politice, fie motive ideologice, mai degrabă din tabăra conservatoare, fie motive comerciale, adică ei au companii care vând produse naturiste. Și atunci există un interes comercial de a discredita medicamentele de tip mainstream, de a discredita vaccinarea, în ideea că aceste produse naturiste ar reprezenta o soluție. Dezinformarea, încă o dată, este legată de interese. Și aceste interese pot fi variate: comerciale, financiare, politice, geopolitice”, spune Alina Bârgăoanu.

De ce le share-uim noi? Emoțiile negative viralizează foarte mult, ar fi un motiv. Al doilea: intră în rezonanță cu ceea ce credeam noi.

”Avem de-a face cu un nou tip de propagandă, care atacă direct mintea omului, are posibilitatea tehnologică de a nu lucra prin liderii de opinie și poate ajunge direct la mintea omului. Rolul propagandei moderne nu este neapărat de a convinge de ceva. Nu propune un model alternativ de societate, un model alternativ de alianță economică sau militară, ci își propune să creeze mai degrabă această stare de confuzie, inclusiv de confuzie epistemică: să nu mai știm ce este adevărat și ce este fals”, adaugă aceasta.

În ultimul an am constatat cu toții circulația aproape frenetică a conspirațiilor prin toate mijloacele de comunicare (mass media tradiționale, social media, inclusiv platformele de mesagerie de genul WhatsApp, viu grai).

Au existat și câteva teme legate aparent doar de spațiul public românesc, cum ar fi cele referitoare la închiderea bisericilor, pentru a susține o agendă „satanistă”, „new age”, dar și acestea au putut fi întâlnite, cu variații, în spații publice precum cel grecesc, bulgar, ucrainean.

Un UNTOLD al dezinformării

Circulația transnațională a acestor teme, cu tușele locale de rigoare, arată, pe de o parte, perenitatea unor temeri publice în condițiile unei urgențe medicale; pe de altă parte, circulația transnațională a temelor și narațiunilor toxice indică și nivelul de conectare a spațiului public românesc la spațiul global, cu vulnerabilitățile care decurg din această interconectare.

”Eu chiar am urmărit cu mare pasiune fenomenul dezinformării din ultimul an, l-am numit ”un festival al dezinformării”, un ”UNTOLD al dezinformării”, chiar acesta a fost titlul unui articol, și cu WhatsApp drept principală scenă de manifestare. Principalele teme care au pătruns în spațiul românesc au fost foarte reziliente. Subiectele au fost constante de la începutul pandemiei. Sunt cam cinci și sunt documentate și de literatura de specialitate. În primul rând, legate de originea virusului, originea fabricată a virusului, care a creat o stare de confuzie. A doua a fost legată de vaccinare. Încă din februarie anul trecut a apărut această idee, că virusul a fost inventat, a fost creat pentru a începe vaccinarea obligatorie a populației. Deci înainte de a se vorbi despre vaccin, despre tehnologia cu ARNmesager, asta a fost discuția. Și mai ales în ultima perioadă mă preocupă emergența unor cadraje foarte toxice, care asociază vaccinarea cu Auschwitz-ul, cu sloganul de acolo, relativizând un subiect tragic din istoria Umanității”, afirmă specialista.

De ce sunt periculoase toate aceste fakes news, aceste dezinformări, aceste intoxicări? Deoarece menirea lor nu este neapărat de a fi crezute, ci de a polua spațiul public, de a semăna îndoiala, suspiciunea, neîncrederea; de a lăsa o impresie, oricât de imprecisă, că „ceva nu este în regulă”, că „lucrurile nu stau tocmai așa cum se spune”. 

Iar scopul celor care lansează conspirații, teme false, înșelătoare, este tocmai amplificarea, crearea unei senzații de vizibilitate, de popularitate (tehnica inundării, foarte potrivită pentru mediul digital, ai cărui algoritmi funcționează tot pe logica vizibilității, a viralității).

Dar cel mai bine este să urmărim împreună dialogul dintre Alina Bârgăoanu și Lucian Mîndruță, căci doar așa vom înțelege mai bine despre capcanele în care riscăm să picăm în orice moment.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

 1. Tanase Eugen

  7 iunie

  Minciuna poate fi indusă și de o asemenea d-na ce nu folosește concretul. Se bazează tot pe afirmații neverificate. Dacă e cinstită să spună de unde provine virusul, dacă vaccinurile sunt bune de ceva, cine sunt cei 12 și de ce iese foc când e fum? Întrebări la care nu a raspuns nimeni concret. Aici este rușinea doamnei cu atâtea titluri iluzorii.

 2. Iordanescu Costel

  8 iunie

  ce de titluri are , dar, habar nu are ce vorbeste !exact ca si cum ai pleca undeva , ca sa ai de unde sa te intorci ! vorbe goale , fara substanta , luate din presa !

  • Cornel

   5 august

   corect ! alta HABARNISTA !
   Vorba lui Eminescu:
   „E usor a scrie versuri cand nimic nu ai ce spune, insirand cuvinte goale, ce din coada au sa sune!”

   alta „experta in nimic”, in a vorbi ca se se afle in treaba insirand reburi de ici de colo !

 3. Andy

  8 iunie

  Articolul asta e un exemplu de dezinformare? Altfel, tinand cont de ultimele dezvaluiri cu privire la posibilitatea scaparii virusului dintr-un laborator care se ocupa de cercetari de tip „gain of function”, continutul pare deja depasit de realitate.
  Si apropo, ar fi bine sa explicati si metodologia identificarii surselor de informatii de incredere. Sa intelegem si noi modelul dupa care va construiti logica prin care ii catalogati pe cei care nu sunt de acord cu opinia voastra drept dezinformatori.
  Multumim.

 4. ionescu

  8 iunie

  D-na Bargaoanu are dreptate ce spune in tot ce spune,dar pe alta parte ar trebui sa spuna si ca ,guvernantii au fost prinsi foarte des cu mita in sac ceeace a facut ca poporul sa creada cealalta parte a propagandei.E cerere si oferta.Cind cel in care crezi te minte si nu o data,ce faci? sa ne dea d-na solutia ca vad ca dinsa ne vede ca pe o turma care ne ducem fara sa citim,sa comparam,fara sa analizam.Faceti ceva credibil,verificabil fara ascunzisuri si poporul va va crede pe d-voastra.E atit de simplu,daca nu aveti si si dvs. o alta propaganda in agenda….

 5. Aaa BB

  8 iunie

  Interesanta analiza! totusi, nu ne spuneti si care sunt cele 12 persoane? De fapt, nu trebuie sa ne spuneti noua acest lucru, ci politiei. Nu e vorba de a cenzura opiniile ori de a restrange dreptul la libera exprimare, insa acest lucru nu trebuie confundat cu minciuna si propaganda malefica. Poti spune de ex. ca nu esti de acord cu vaccinarea, insa cand spui ca virusul e raspandit prin reteaua 5G, ori ca medicamentele ieftine sunt ascunse din interesul unor companii trebuie sa ai si dovezi.

 6. lex

  8 iunie

  uh… pai prima tema conspirationista vehiculata de doamna a trecut deja in randul temelor genetal acceptate prin media de afara. sau prin congresul USA. sau prin revistele de specialitate. pai ce facem doamna, mai citim si altceva decat hotznews?

 7. George

  8 iunie

  De cele mai multe ori adevarul nu e evident. E important sa putem discuta orice subiect si sa auzim puncte de vedere diverse.
  In privinta vaccinurilor, e clar ca ambele tabere au speculat la inceput. Incepem sa avem mai multe informatii si pare ca e safe – asta nu inseamna ca cei care au refuzat sa-l primeasca sau au pus intrebari au gresit. Si in acest moment, vaccinurile sunt „experimentale”. Probabil nu e realist sa ne asteptam la „solzi si zombies” dar nu e nici imposibil.

 8. VP

  8 iunie

  A ajuns lupul paznic la oi: o dna asa-zis „experta” in arta oratoriei si a manipularii ne povesteste pe stilul SNSPA cum hotul striga hotii !
  In astfel de pozitii nu ajung oamenii curati la minte, trup si suflet. Ci cei care si-au vandut cele 3 inchinatorilor la vrajmasul Domnului (a se citi masoni). Si nu mi aduc aminte cand masoneria a facutn front comun cu morala crestina, cu Legea Domnului…asadar praful aruncat cu „vaccinul” si alte idei si termeni demagogi, lipsiti de esenta vin sa acopere alte idei mai importante despre care nu se spune sau se spune prea putin (vezi legile care se voteaza fara ca tu sa stii, vezi libertinajul sexual si „educatia in scoli”, vezi reiterarea ministrului de externe al Germania asupra votului privind convergenta ideilor UE, etc)

 9. Mik

  8 iunie

  Ideal ca acest mesaj sa ii lamureasca pe…naivi…dar cred ca sunt o cauza pierduta. Mama mea a crezut toate teoriile si il uraste pe Bill Gates si nu a vorbit cu mine dupa ce m-am vaccinat iar bunica ii uraste pe chinezi…care au dat drumul virusului…Toate 3 avem studii superioare. Mama e profesor, bunica biolog, eu medic. Si totusi ele au picat in plasa dezinformarii…

 10. Popescu Leonard

  8 iunie

  Cine sunt cei 12?
  Nume si prenume, sau nume de companie.
  Apoi dosare penale si puscarie.
  Sau facem ca Petre Daea cu produsele cu dublu standard? *Stim cine sunt retailer-ii, dar nu le putem da numele ….ca ne vor da ei in judecata*

 11. Popescu

  8 iunie

  „sa ne dea d-na solutia ca vad ca dinsa ne vede ca pe o turma care ne ducem fara sa citim,sa comparam,fara sa analizam.”

  Pai… ce facem, d-le Ionescu? Mai intai ne plangem ca nu ne zice altcineva in ce sa credem, apoi sarim de fund in sus ca de ce sa ni se spuna in ce sa credem, ca noi stim mai bine, ca nu suntem o turma…!
  Vreti solutie? Aplicati bunul simt in orice vi se spune! Verificati din mai multe surse, si vedeti ce puteti crede. Mai intrebati si pe altii in care aveti incredere. Puneti-va capul personal la contributie, si, in functie de cata scoala aveti, intrebati-va daca virusul Corona si 5G-ul chiar sunt legate intre ele…
  Si nu mai asteptati de la altii sa va spuna in ce sa credeti, indiferent ca-s deformatori de opinii de la tembeliziuni, pooliticieni sau diverse doamne care „sa va dea solutia”…
  Succesuri, care este!

 12. SKBjull

  8 iunie

  Dacă peste un an se confirmă că virusul a fost creat în laborator, pot printa acest articol pe hârtie și să dau doamnei să mănânce hârtia?

  Am ajuns ca în 1984, să ni se spună „ADEVĂRUL”, nu mai ai voie să pui la îndoială nimic, ești dezinformator, conspirationist, antivaxer etc.

 13. Vasile Ion

  9 iunie

  Doamna e in urma rau:
  – caracterul fabricat alo virusului e cobnfirmat, cu intarzierile de rigoare, Fauci & Co. (NIH) fiind implicati in finantarea laboratorului Wuhan, pentru studierea coronaviruslui la om, cu „gain of function”;
  – medicamente minune, da, precum ivermectina folosita pe scara larga in SUA, India, unele tari europene si refuzata cu obstinatie de OMS si Romania;
  – controlul populatiei o mare „minciuna”, numai ca Gates, Schwab, si altii ne spun altceva;
  – VAERS-ul american sistemul omolog european raporteaza pana acum aproape 20.000 de decese dupa vaccinare si milioane de efecte adverse;
  – 5G cu frecvente pana la 60 GHz e bun, avand in vedere ca studiul guvernamental american despre 3 si 4G arata aparitia cancerelor, aritmiilor si a infertilitatii la sobolani…

  Intr-o dezbatere publica, nu una aranjata la Digi, doamna de mai sus ar fi facuta praf in cateva minute…

 14. vakzine machst frei

  9 iunie

  Ar trebui infiintat ministerul adevarului. acum rolul asta il joaca corporatiile. Nu e bine asa, trebuie folosit modelu din China si Korea de nord unde statu controleaza adevaru.

 15. Vasile Ion

  9 iunie

  Da, da, cei 12, etichetati „The Disinformation Dozen” pentru cei care mai folosesc si media alternativa nu doar CNN, antenele romanesti, digi, samd. ar trebui arsi pe rug, nu numai interzisi de pe toate platformele asa cum cere „Center for Countering Digital Hate” (ONG-uri sponsorizate ca si la noi de …) dar si arsi pe rug! Cum sa gandesti altceva decat The Minsitry of Truth! 🙂

  1.Dr. Joseph Mercola
  2.Avocat Robert F. Kennedy, Jr.
  3.Ty and Charlene Bollinger
  4.Dr. Sherri Tenpenny
  5.Rizza Islam
  6.Dr. Rashid Buttar
  7.Erin Elizabeth
  8.Sayer Ji
  9.Kelly Brogan
  10. Dr. Christiane Northrup
  11.Ben Tapper
  12.Kevin Jenkins

  Cei mai multi sunt doctori, dar lista acum este de sute, sau chiar mii cu nume grele, oameni de stiinta, doctori, avocati…

  Dar ce te faci ca acum nume grele precum fostul vicepreședinte Pfizer, Dr. Michael Yeadon, Sucharit Bhakdi Profesor Emerit al Universității Johannes-Gutenberg din Mainz și Director al Institutului de Microbiologie și Igienă Medicală, Luc Montagnier, profesorul care a descoperit virusul HIV, laureat al NOBELULUI pentru Medicina, Geert Vanden Bossche, virusolog, fost angajat al Fundației Gates samd. sustin acelasi lucru?
  Ii internezi la nebuni, orice sa le astupi gura! Cum au facut cu Profesorul francez Jean-Bernard Fourtillan…

 16. Costi

  16 august

  Atata timp cat nu sant inca studii doveditoare concrete , nu-i poti face pe altii conspirationisti.
  Trebuie respectat dreptul la opinie indiferent ca vorbim despre politica, pandemii sau.. fotbal. Sa semeni frica, sa-i demoralizezi pe oameni, sa-i faci conspirationisti sau sa-i discriminezi este mai periculos decat Covid 19.
  Multa sanatate stimata d-na experta !

 17. Sorin

  15 septembrie

  Din ce am inteles eu, ca vrea sa transmita aceasta experta in comunicare, e ca toti cei care iau in considerare alte puncte de vedere in afara celor oficiale, sunt intr-un fel lucrati la minte sau, cu alte cuvinte;prosti. Indoiala, suspiciunea si neincrederea sunt deja niste defecte in zilele noastre. Dezbaterea vizavi de un subiect important, e ceva gresit dupa aceasta doamna. Oare realizeaza ridicolul celor exprimate? Oare realizeaza ca intr-o societate ar trebui sa existe discutii publice in care sa se exprime pareri pro, sau contra ale oamenilor de stiinta, pe un subiect, de o asa importanta? Cel putin eu, nu pot sa cred toata cohorta asta de specialisti de tot felul, care se zbat sa ne convinga de utilitatea acestor seruri, atata timp cat exista oameni de stiinta cu greutate, care spun altceva si care nu au acces la main stream media.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.